„Родопи 24“ - подготовка с Австрия и Хърватска. Страни от ЕС и НАТО сверяват часовниците в зимни планински условия Част 1 Тема, задачи, действия (ОГРОМНА СНЕЖНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 23 мар 2024 | 08:33 views (8578) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgОт 19 до 28 март 2024 г. се провежда съвместната подготовка „Родопи 24“ край Смолян. В нея участват около 350 военнослужещи от Командването на СВ, 101-ви алпийски полк (алп) Смолян, логистичен модул от 110-и логистичен полк Пловдив, екипажи и вертолети AS532AL Cougar от 24-а авиобаза Крумово, екипи от ВМА, алпийски части от Хърватска и Австрия.

Темата на подготовката
Е „Действия на алпийски формирования за осигуряване на критични елементи от линиите за комуникация в планинско-гориста местност в зимни условия“. Офицер планиращ подготовката е командирът на СВ ген.-майор Деян Дешков, офицер провеждащ подготовката е командирът на 101-ви алп - полк. Стефан Димов, а директор на подготовката е зам.-командирът на 101-ви алп - подполк. Иван Запрянов.
Целта на „Родопи 24“ е да се поддържат и повишават способностите на алпийските формирования за водене на бойни действия в планинско-гористи местности през зимата, като и да се подобри оперативната съвместимост с формирования от НАТО и Инициативата за планинска подготовка на ЕС (EU Pooling and Sharing Mountain Training Initiative - EUP&S MTT).

Етапи
„Родопи 24“ се провежда на 2 етапа. Първият е модулна подготовка, разпределена в 3 направления - оцеляване, настъпление и отбрана в планинско-гориста местност през зимата. Трите роти последователно преминаха през трита учебни центъра, на които в рамките на 2 дена повишиха способностите си за бивакуване в снега (устройство на заслони в снега, снежни пещери и иглу в преспиване в тях); отработване на техника за извличане на затрупани от снежна лавина; придвижване със ски и снегоходки по планински терен, бойни стрелби и авиомедицинска евакуация с вертолет. Опитът показва, че на добре натрениран войник са му нужди само елементи от щатното оборудване, за да може бързо да изгради подслон, снежна пещера или иглу, за да оцелее при минусови температури в планината.

Способностите за придвижване в гористо-планинска местност през зимата включват придвижване със ски и със снегоходки. Ски-турингът е комбинация от ски бягане и ски алпийски дисциплини, който дава на военнослужещите способност за по-лесно преодоляване на стръмни участъци в трудни планински условия. За целта на специалните ски се монтират противоплъзгащи ленти, а автоматите и обувките позволяват повдигането на петата, което улеснява изкачванията.

Този етап от подготовката се провежда от сертифицирани български инструктори от Центъра за алпийска подготовка, подпомогнати от Центъра за водене на планинска война на НАТО, базиран в Плоче (Словения).

Вторият етап включва тактически учения с 3 алпийски роти (една - изцяло с български военнослужещи, втората - с 2 български и 1 хърватски взвод и третата - с 2 български и 2 австрийски взвода). Акцентът е върху придвижването в планински условия, заемане на район за разполагане, оцеляване, подготовка за настъпление и настъпление с цел овладяване на планински проход. Проходите са важни елементи от линиите за комуникации.

Паралелно с „Родопи 24“ за своевременното снабдяване с материални средства, логистичната рота на 101-ви алп провежда свое тактико-специално учение.
Подготовката се провежда в Смолян, околностите на връх Перелик (2191 m н. в.), местностите Хайдушки поляни, Белия камък и селата Кутела, Манастир и Момчиловци.

Медиен ден
На 22 март 2024 г. се проведе ден за ВИП гости и медии на съвместната подготовка „Родопи 24“. На нея присъстваха министърът на отбраната Тодор Тагарев, зам.-началникът на отбраната ген.-лейт. Цанко Стойков, зам.-командирът на СВ бриг. ген. Пламен Йорданов, ген.-майор Антон Весели от ВС на Австрия, представители на местната власт. Почетният строй бе от почетен взвод от 101-ви алп и оркестъра на ВВС.

Министър Тодор Тагарев прие рапорта на командира на почетния караул майор Атанасов, поклони се пред знамето на частта, обходи строя и поздрави военнослужещите. След това за официалните гости бе изнесен брифинг от полк. Стефан Димов, командир на 101-ви алп, който ги запозна с целите, задачите и участниците в подготовката.

Последва преход до подножието на връх Перелик, където на надморска височина от около 2100 m средства и съоръжения за оцеляване във високата планина при минусови температури през зимата - снежна пещера, иглу и заслон. На специален център бяха демонстрирани алпийски съоръжения на въоръжение в 101-ви алп - снегоходки, ски, ски обувки за ски туринг, противоплъзгащи ленти, лавинни раници, лавинен уред, лавинна сонда, лопата за изгребване на сняг, пикели, кабинери, рапели. Министър Тагарев обходи всички демонстрирани центрове, а след това всички присъстващи гости наблюдаваха динамичния показ. Той включваше механизиран (със ски-шейни и снегомобили) и пеши снежен патрул (със снегоходки) от 1-ва алпийска рота, който попадна на засада от условния противник, последва организиране на отбраната, поискано бе подкрепление, което бе спуснато по метода „бързо въже“ от борда на вертолет AS532AL Cougar б. н. 710. Последва прегрупиране на нашите части и с последваща контраатака на 2-ра и 3-та алпийски роти противникът бе отблъснат.

В хода на бойните действия имаше ранен военнослужещ, на който бе оказана първа помощ и бе организирана авиомедицинска евакуация. За целта вертолетът AS532AL Cougar б. н. 710 кацна на неподготвен терен, бордният спасител асистира на медицинските лица от снежния патрул за кацането на ранения на борда и вертолетът го евакуира към най-близкото медицинско заведение.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„Родопи 24“ - подготовка с Австрия и Хърватска. Страни от ЕС и НАТО сверяват часовниците в зимни планински условия Част 1 Тема, задачи, действия  (ОГРОМНА СНЕЖНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 34/45 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка