Успешно проведена операция по търсене и спасяване от военнослужещи от Сухопътните войски

Pan.bg 29 мар 2024 | 21:34 views (398) commentaries(0)
img Pan.bg

На 23 март 2024 г., след получаване на сигнал за помощ от бедстващи цивилни в подножието (югоизточно) на връх Кузу ятак (на 3 км източно от връх Голям Перелик, Родопите) военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк - Смолян, участващи в международна съвместна подготовка „Родопи-24“, провеждат реална операция по търсене и спасяване.

Сигналът за бедствие е получен в 15.35 часа. В рамките на 15 минути провеждащите в подножието на връх Голям Перелик занятия по оцеляване в зимни условия в планинско-гориста местност военнослужещи майор Данаил Карабов, капитан Борислав Семерджиев, младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Николай Панчев, изготвят план, включващ избиране на маршрут за придвижване, избор на оборудване (медицинско, алпийско и т.н.), както за тях, така и за бедстващите, както и организират операция по търсене и спасяване.

Операцията започва в 15.50 часа. Бедстващите са локализирани в 17.03 часа. В 19.04 часа, благодарение на светкавичната и изключително професионална реакция на отлично подготвените военнослужещи, операцията е проведена успешно.

Спасените граждани са прегледани от дежурното медицинско лице от полка старшина Борислав Костадинов за измръзвания, след което са транспортирани до град Смолян.

Военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк с командир полковник Стефан Димов за пореден път демонстрират воински и граждански дълг, отговорност и професионализъм на най-високо ниво.

/landforce.armf.bg/

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка