ГАЛЕРИЯ - 15 АПРИЛ - ДЕН НА БРОНЕТАНКОВИТЕ ВОЙСКИ!

Pan.bg 15 апр 2024 | 23:29 views (2128) commentaries(0)
img
Отбелязване 15-ти април – Ден на бронетанкови войски в град София

Денят на бронетанкови войски – 15-ти април беше отбелязан в град София с ритуал по полагане на венци и цветя пред „Паметника на танкиста”, в който взеха участие военнослужещи от военно формирование 42600 – Мусачево и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.
Командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков прие строя на почетния караул и поздрави военнослужещите по случай празника. „Духът на нашите танкисти, въпреки че са малко, е висок. Правят всичко, което се изисква от тях и то качествено. Ние сме напълно убедени, че танковите войски имат своето значение, което днес не е спаднало дори и минимално“ – заяви генерал – майор Дешков.
Военнослужещи поднесоха венци на паметните плочи в София, на които са изписани имената на 227 воини от Бронираната дружина, загинали през Втората световна война, от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътни войски, кмета на Столична община и клуб „Танкисти и автомобилисти“ към Столичната организация на СОСЗР. За отбелязване на празника бяха дошли още бившият заместник-министър на отбраната Анатолий Величков, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, Диана Иванова – директор на дирекция в НВИМ, военнослужещи от Сухопътни войски,
Запасното войнство беше представено от председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, неговият заместник и председател на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, бившият заместник-командир на Сухопътните войски бригаден генерал от запаса Красимир Кънев, бившият командир на 11-танков полк в Банско полковник от запаса Добри Стоянов, председателят на клуб „Танкисти и автомобилисти“ полковник от запаса Лилян Динков и десетки още офицери, служили дълги години в танковите батальони, полкови, бригади и дивизии.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

За историята на бронетанковите войски говори полковник професор доктор Емил Енев – декан на факултет „Командно-щабен“ във Военна академия „Г. С. Раковски“. Той припомни, че още през 1917 г., в резултат на поуките от Първата световна война, българското правителство решава, че трябва да се купят бронирани машини за войската, но чак през 1934 г. е одобрено закупуването на 14 броя нова военна техника – танкети от Италия. В началото на 1935 г. те са доставени в пристанище Варна и след транспортиране са зачислени във войската. На 15 април 1935 г. на плаца на Инженерния полк в София е тържественото събитие, при което е прочетена заповед „№ 73а” на министъра на войната, с която е обявено създаването на „Една рота бойни коли – подчинена на Инспектора на пехотата”. Полковник проф. д-р Енев подчерта, че в т. 5 от тази заповед откриваме първия административен акт на създаване на танковите формирования. Той също така отбеляза, че днес, Центърът за подготовка на специалисти – Сливен е единственото останало танково формирование, в което на въоръжение са танкове Т-72. Позовавайки се на изследванията, анализите и на опита от всички военни конфликти в последните 5 години полковник Енев подчерта: „Танковете далеч не са отживелица. Те остават мощен инструмент за постигане целите на сухопътните операции и бойни действия. Силно се надяваме, че този опит и поуки ще се възприемат сериозно, в интерес на развитие на нови отбранителни способности. В интерес на сигурността на нашата Родина“.

Снимки за СВ: Иван ИвановНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ - 15 АПРИЛ - ДЕН НА БРОНЕТАНКОВИТЕ ВОЙСКИ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка