Министър Запрянов: „През август 2024 г. ще знаем дали важните обекти в 3-та авиобаза ще са готови навреме, САЩ ще обучат 32 пилоти и 204 души ИТС за F-16 Block 70

Pan.bg 11 юни 2024 | 18:52 views (964) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

Министърът на отбраната Атанас Запрянов коментира подписаното споразумение между „Авионамс“ и Lockheed Martin: „Съгласно неговите клаузи 3 от системите на самолета - електрическа, горивна и хидравлична ще бъдат проверявани, поддържани и ремонтирани в България. Става въпрос за инспекциите след прелитането на определен брой летателни часове. Така самолетът няма да напуска България и това е не само икономически, но и изгодно от гледна точка на националната сигурност.

Що се отнася до подготовката на инфраструктурата в 3-та авиобаза правим всичко възможно да наваксаме изоставането в изграждането на някои от обектите, които подлежат на сертифициране. В края на август 2024 г. ще знаем какво е положението с тези 4 обекта. Пистата и рульожките са готови. Наредил съм на приемните комисии да започнат работа. Вече се извършва облитане на пистата. Имам е надежда, че нещата са направени качествено и няма да се наложи удължаване на срока за приемане на пистата. Пилотите от авиобазата имат огромно желание ПИК да бъде завършена и те да се завърната „у дома“, за да дават дежурства по „Еър полисинг“ от Граф Игнатиево, а не както досега от Крумово.


Първите 2 самолета ще получим през декември 2024 г. Българският инженерно-технически състав (ИТС) ще се обучава на тях. След края на това обучение, двата изтребителя ще преминат пълна инспекция от Lockheed Martin преди те да прелеят до България. В допълнение към 8-те самолета от първата партида, България ще получи два нелетящи F-16, които ще бъдат използвани като стендове за обучение на пилоти и техници във ВВВУ „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия. По договорът за първите 8 F-16 Block 70 трябва да бъдат обучени 14 пилота в САЩ, а по втория договор за още 8 изтребителя ще бъдат обучени други 18 пилота. След доставката на последния F-16 Block 70, българските ВВС ще разполагат с 16 изтребителя и 32 обучени пилота. Досега 2 пилота не покриха изискванията, но трябва да се има предвид, че това е много сложна летателна дейност и ние разбираме момчетата. Те ще продължат да летят на техниката с която разполагаме в момента. С първия договор ще бъдат обучени 84 души от ИТС, а по втория още 120 души“.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка