1-ви ДПК – водещ в отстояване на суверенитета и интересите на България в националните морски пространства и в международни води (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 05 юли 2024 | 17:58 views (1469) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg145 години ВМС
Командирът на 1-ви дивизион патрулни кораби кап. І ранг Борислав Великов
image
Кап. І ранг Борислав Великов е роден в Генерал Тошево на 20 юли 1977 г. Завършва средното си образование в Техникума по механотехника в града. През 1996 г. постъпва във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, специалност „Корабоводене за ВМС“. Завършва обучението си през 2001 г. и започва службата си като командир на противоподводна бойна част, а след това е старши пом.-командир на фрегата 11 „Смели“. В периода 2009–2011 г. е слушател във ВА „Г. С. Раковски“. От 2011 до 2015 г. е командир на корвета 14 „Бодри“. От 2015 до 2019 г. е командир на фрегата „Смели“. След това е НЩ на 1-ви дивизион патрулни кораби. През 2019 г. завършва стратегически курс във ВА „Г. С. Раковски“. В периода 2019–2021 г. служи в Щаба на ВМС като зам.-началник на отдел „Операции“, след това е началник на сектор. От две години е на сегашната длъжност „командир на 1-ви дивизион патрулни кораби“. Женен, с дъщеря.

- Кап. Великов, какво е мястото на 1-ви дивизион патрулни кораби в тези 145 години на българските ВМС?
- Ако трябва да обобщя с една дума – водещо. Създаден преди 66 години, с приемане и усвояване на няколко проекта нови проекти за ВМС на Република България кораби, той има водещо място в отстояване на суверенитета и националните интереси на страната в националните морски пространства и международните води. Многократно кораби от дивизиона са изпълнявали съюзни задачи и съвместни ескадри в Черно и Средиземно морета по време на Студената война. Дивизионът прави първите стъпки към интеграция с НАТО, като кораби от неговия състав посещават пристанища на страни – членки на Алианса, и участват в съвместни учения още през 90-те години на ХХ век.
През 2004 г. фрегата „Смели“ за пръв път, вече като кораб от страна – членка на Алианса, се включи в състава на постоянната военноморска група на НАТО в Средиземно море и участва в операцията по морска сигурност Active Endeavour. Не толкова отдавна, през 2020 г., фрегатата участва и в съюзната операцията по морска сигурност Sea Guardian, достигайки бреговете на Египет и Израел и посещавайки пристанищата Александрия, Хайфа, Суда (Гърция) при сложна епидемична обстановка, свързана с пандемията от Covid-19.

- Кои са акцентите в подготовката на състава на дивизиона през 2024 г., в кои национални и международни учения участвахте и ще участвате?
- Мога да разделя подготовката на две части. Военнослужещите, назначени или предвидени за назначаване на новия проект кораби (бел. ред. ММПК), преминаха курсове за общо запознаване с устройството на корабите и корабните системи, като в момента продължава обучението на личния състав в специализирани курсове за усвояване на конкретното въоръжение и оборудване във ВВМУ. Целта на тези курсове е придобиването на теоретични знания по устройството на кораба, корабните системи, въоръжението и оборудването, преди да започне обучението им, организирано от NVL, изпълнител на договора. По план то е предвидено да започне от октомври 2024 г. Ежеседмично част от военнослужещите посещават завода – изпълнител на проекта, и се запознават детайлно с процеса и степента на построяване на корабите, като изучават устройството на отсеците и помещенията, както и с монтираните прибори, механизми и системи в тях. Ежемесечно се срещаме с производителя за уточняване на плановете и тайминга за подготовка; уточняват се детайли по доставката на част от оборудването, което ще бъде доставено от МО/ВМС, а не от производителя. Част от обучението ще бъде в Италия и в Германия. Част от военнослужещите участваха в заводските тестове на оборудването, наскоро посетиха Стокхолм за тестове на бойната информационна система.
Не е спирала и подготовката на останалите кораби от дивизиона, която се провежда ритмично, стартирайки с единични учения на корабите, последвана от съвместно учение с другите родове сили, а именно учението на Флотилията бойни и спомагателни кораби „Черно море 2024“. През юли 2024 г. корвета 14 „Бодри“ и корвета 13 „Решителни“ участваха в националното военноморско учение „Бриз 2024“.

- Как се справяте едновременно с годишната подготовка и подготовката на личния състав, определен за новите ММПК, попълнени ли са всички длъжности в тези нови екипажи?
- Сериозно предизвикателство е съвместяването на подготовката на екипажите на корабите от строя и на ММПК. Военнослужещите, назначени или предвидени да бъдат назначени на ММПК, участват и в двата типа, като непрекъснато е необходимо командването на дивизиона и на ВМС да проявяват гъвкавост и адаптивност по отношение на процеса. Длъжностите на фрегата 11 „Храбри“ са попълнени на повече от 90%, има и съответната визия при назначаване на екипажа на новопостъпващата фрегата 11 „Смели“, но кадровият процес е отворен. През август ще има конкурс за матроси, надявам се идващата нова техника да повиши интереса към службата. Анализите показват, че за избора на професия не е решаваща само заплатата, но и работната среда, и техниката, с която ще се работи.
Очаква се и попълване на вакантните места в дивизиона от випускници от ВВМУ. Един от тях от специалност „Корабоводене за ВМС“ е на стаж при нас. Той ще бъде назначен в екипажа на ММПК 12 „Храбри“. От другите специалности очакваме поне по един випускник през 2025 г. При нас на стаж има и курсанти от специалност „Морска логистика“, които ще завършат през 2025 г. На новите ММПК има длъжност „командир на логистична бойна част“ и се надяваме някои от тях да изберат 1-ви дивизион. Надяваме се от тази специалност да идват по-подготвени хора и бързо да се впишат в колективите. Знаете, че основната разлика между настоящите кораби и бъдещите ММПК е, че при вторите има разделение между тези, които поддържат техниката и системите, и тези, които я експлоатират. Очакваме и попълнения и от Професионалния старшински колеж и след провеждане на конкурси за матроси.
Случвало се е, когато застанем на Морска гара Варна за празника на ВМС, младежи, които са се качили на борда, да питат: „Това плава ли, стреля ли, музей ли е?“. Това в кръга на шегата, но младите хора трудно биха избрали да служат на нещо от 70-те години на ХХ век. Надявам се с новите кораби този възпиращ ефект да отпадне и младежите и девойките да погледнат с интерес към службата във ВМС и в 1-ви дивизион.
Ако мога да обобщя, живеем в интересни времена и мотивацията в дивизиона расте с всеки ден.

- Какво ще пожелаете на подчинените си за 145-ата годишнина на ВМС?
- Пожелавам им вяра и търпение по отношение на бъдещето на дивизиона. За втори път в нашата нова военна история се очаква придобиване на напълно нов боен кораб. Благодаря им за себеотдадеността, професионализма и високите стандарти на изпълнение на задълженията!

Интервюто взе Димитър СТАВРЕВ
Снимки авторът и I-ви ДПК

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


1-ви ДПК – водещ в отстояване на суверенитета и интересите на България в националните морски пространства и в международни води (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка