96-и отряд „Кораби със спомагателно назначение“ - Основната роля е логистична и бойна поддръжка на корабите на море

Pan.bg 10 юли 2024 | 08:00 views (1437) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg145 години български ВМС
Командирът на 96-и отряд „Кораби със спомагателно назначение“ кап. II ранг Орлин Младенов

image
Кап. II ранг Орлин Младенов е роден на 12 февруари 1976 г. в Ямбол. Завършва средното си образование в Математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Постъпва във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ през 1994 г. и завършва през 1999 г. със специалност „Корабоводене за ВМС“. Започва службата си в 10-а бригада „Леки сили“ като командир на БЧ-1 и БЧ-4 на ракетен катер. Последователно е пом.-командир и командир на ракетен катер; дивизионен специалист по ракетно оръжие, той и ст. оператор в щаба на 10-а бригада „Леки сили“. От 2008 г. е старши пом.-командир, той и командир на сектор „Оперативен“ на фрегата. От 2011 до 2013 г. е слушател във ВА „Г. С. Раковски“ със специалност „Офицер за оперативно-тактически звена на Въоръжените сили“. След това е назначен за началник на складов район в.ф. 26420, следват длъжности като командир на отряд, отряден щурман, зам.-командир по подготовката на отряд и от 1 декември 2022 г. е командир на 96-и отряд „Кораби със спомагателно назначение“. Специализациите му включват курс за следдипломна квалификация „Командир на кораб“; обучителен семинар „Организация и експлоатация на бойните припаси за офицери“ и курс за инструктори и управление на бързоходни лодки в САЩ. По време на военната си служба е награждаван с: бинокъл от началника на ГЩ (2003 г.); предметна награда (2006 г.) от командира на вмб – Бургас; хладно оръжие (2007 г.) от началника на ГЩ; предметна награда (2016 г.) от командира на ВМС; грамота (2022 г.) от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби; сувенирен нож за АК-74 (2022 г.) от началника на отбраната.
Семейно положение: женен, с едно дете.
Владее английски език.

- Кап. Младенов, какво е мястото на 96-и отряд „Кораби със спомагателно назначение“ в тези 145 години на българските ВМС?
- 96-и отряд „Кораби със спомагателно назначение“ заема важно място в историята на българските Военноморски сили (ВМС) през изминалите 145 години. Създаден през 1945 г. като 96-и дивизион, отрядът представлява едно от най-старите действащи корабни формирования в българските ВМС.
Основната роля на корабите и катерите от 96-и отряд е да изпълняват задачи, свързани с логистичната и бойната поддръжка на корабите на море. Това включва доставки на провизии, горива и боеприпаси, оказване на техническа помощ и медицинско обслужване, както и миннозаградни дейности. Освен това те участват в спасителни операции, унищожаване на морски мини и невзривени боеприпаси на море, които допринасят за ефективността на Военноморските сили.
С течение на годините 96-и отряд се е адаптирал към променящите се нужди и изисквания на българските ВМС, като са модернизирани част от корабите в отряда, което му позволява да остане ключов елемент в осигуряването на логистичната и бойната поддръжка на флота.

- Кап. Младенов, кои са акцентите в подготовката на състава на отряда през 2024 г., в кои национални и международни учения участвахте и ще участвате?
- През последните две години, както и през настоящата година, основният фокус на отряда е насочен към усвояването и подготовката на минния заградител „Сириус“ за товарене на минен боезапас и изпълнение на миннозаградни дейности.
През 2024 г. корабите и катерите от отряда преминаха през пълния цикъл на подготовка на море, като участваха в учението на отряда през май, учението на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2024“. Водолазна група от отряда взе участие във водолазното учение с международно участие „Тритон 2024“.
Корабите и катерите от отряда участваха във военноморското учение „Бриз 2024“, което се проведе от 4 до 14 юли 2024 г., и ще участват във второто тактическо учение на отряда, планирано за октомври.

- Предвижда ли се модернизация на някои от корабите на дивизиона, завърши ли преоборудването на малките десантни кораби в минни заградители?
- През 2021 г. завърши модернизацията на минния заградител 302 „Сириус“, който бе преоборудван от малък военен транспорт в минен заградител. Към момента, освен че може да изпълнява задачи по превозване на войски и бойна техника, може да извършва и миннозаградни дейности. Към края на тази година се очаква малък военен транспорт 304 „Антарес“ също да бъде преоборудван в минен заградител, което ще повиши способностите на отряда да изпълняват задачи по бойна поддръжка в интерес на ВМС.

- Какво ще пожелаете на подчинените си за 145-ата годишнина на ВМС?
- За 145-ата годишнина на Военноморските сили бих искал да пожелая на всички военнослужещи в отряда здраве, сила и непоколебим дух. Всеотдайността и професионализмът са ключови за успехите, които постигаме заедно. Благодаря на военнослужещите от отряда за тяхната упоритост и отдаденост и нека тези ценности ни водят към нови успехи и предизвикателства.

Интервюто взе Димитър СТАВРЕВ
Снимки авторът и ФБСК

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


96-и отряд „Кораби със спомагателно назначение“ - Основната роля е логистична и бойна поддръжка на корабите на море

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/13 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка