Споменавания на варненци във венециански, генуезки, торински и патриаршески документи от ХІV-ХV век

Pan.bg 21 юни 2011 | 11:51 views (6205) commentaries(0)
img Морска мисъл, бр.1/2003

Академик Васил Гюзелев, София


Разсъждавайки върху проблема “история и човеци”, големият френски историк-медиевист Марк Блок (1886-1944) е убеден, че “обект на историята е човекът”, и заключава духовито следното: “Който не е установил това, може да стане най-много ерудиран черноработник. Истинският историк прилича на людоед от приказките. Той знае, че гдето мирише на човешко, там го чака плячка.” (1) Изучаването на повседневния живот на обикновения българин през Средновековието е основната задача на съвременната ни медиевистика. И макар в тази насока да са направени някои първи крачки, крайно необходимо е преди всичко издирването, систематизирането и анализирането на изворния материал.
Тук ще бъде направен опит да се оповестят и систематизират някои малко известни или въведени за първи път в обръщение данни за живота и деянията на споменати по име и анонимни варненци през един близо стогодишен период – от 1351 до 1463 г. Пъстрата мозайка от сведения, извлечени главно от архивни документи, разкрива тяхната съдба в едно твърде напрегнато и съдбоносно за Черноморието време.


Варненци и войната за проливите (1351-1352)

През есента на 1351 г. готова за войната срещу венецианците, многобройната генуезка флота под командването на генерал Паганино Дория била закотвена край константинополската Пера. Тя изпитвала сериозни затруднения в доставянето на хранителни продукти. В началото на ноември същата година адмиралът и неговият съвет взели сериозни мерки за доставянето на жито, сухар и други припаси от България (Загора). За преговори били изпратени подестът на Пера Перчивале де Камила и членове на Службата за война. Те отплавали по море. (2) За водене на корабите към Несебър и Варна срещу заплащане от общо 11 перепера бил нает кормчията Алексии от Челбало (3) (дн. гр. Балаквала), който изглежда отлично е познавал българските пристани. Според сметководната книга на генуезката Служба за войната за доставката общо била изразходвана крупната сума от 3090 перепера и 16 карата.(4) Очевидно е,че в дадения случай също така активно са участвали и анонимни несебърци и варненци – склададжии, каруцари, хлебари и други.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка