Обсадата на Варна и Галата през октомври-ноември 1366 година от армията и флота на граф Амедей VІ Савойски

Pan.bg 22 юни 2011 | 12:47 views (8164) commentaries(0)
img ІІ. Обсадата на Варна и Галата през октомври-ноември 1366 година от армията и флота на граф Амедей VІ Савойски и епизоди от живота на варненското население.

Известният поход на граф Амедей VІ Савойски през октомври 1366-март 1367 година срещу българското Черноморие в голяма степен е бил възпрян благодарение храбрата защита на българските воини, отбранявали стените на крепостите Варна и Галата. Тук били пленени маршалът на Бургундия Гвидо дьо Пантарлие, Бартоломео Балуфер и други рицари.(5)
Когато на 10 ноември 1366 г. военните действия били прекратени и започнали преговорите с цар Иван Александър (1331-1371) в Търново и деспот Добротиза в Калиакра (6), Амедевите рицари, служители и моряци влезли в пряко общение с варненски жители от различни професии. Сметководната книга на ковчежника на граф Антонио Барбери в подробности разкрива различни случаи на взаимоотношения. За плавания на кратки разстояния били използвани услугите на варненски лодкари и моряци. Застудяването на времето принудило мнозина от западните люде да потърсят услугите на шивачи и кожухари за закупуването или за изработката на шапки, мантели и кожуси. Закупено било и жито за прехраната на войската и моряците.(7) Изключителен интерес представлява покупката на преводача на графа Паоло Венецианеца и магистър Джовани – 11-те тетради хартия и шишето мастило, закупени във Варна от неизвестен търговец, са били предназначени за писане на писма до българските владетели и пратениците, проводени от тях. (8) На някакъв варненски грък – очевидно добре образован, бил платен половин флорин за превеждането от италиански на гръцки език и написването на две писма, които графът изпратил на деспот Добротица. (9) Любопитство предизвиква едно друго сведение. Според него някакъв човек от Варна набил съпругата на Амедеевия служител Стефан Марешал. Когато бил заловен, по нареждане на господин Франческо ди Монтегеле варненецът бил принуден да плати като глоба немалката сума от 4 флорина. (10)
Както се вижда от посочените случаи, хората на граф Амедей VІ Савойски придобили възможността да влязат в пряко общение с варненски жители от различни съсловия и професии – местни властници, лодкари, моряци, търговци, занаятчии... Те навлезли в ритъм на местния делничен живот.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка