Целта ни “Флотски арсенал” да остане конкурентен на пазара

Pan.bg 03 юли 2011 | 11:29 views (4493) commentaries(0)
img Веселин Близнаков – министър на отбраната: Целта ни “Флотски арсенал” да остане конкурентен на пазара

- Г-н министър, след като разгледахте фирмата, какво е мнението Ви за състоянието й? ще може ли да бъде представена на пазара за раздържавяване?
- Моето посещение н “Терем” –Варна, има за цел да се запозная на място със състоянието и работата на всяко едно от дружествата в холдинга. Необходимо е да им създадем по-добра перспектива. Това дава основание да се надяваме, че при добър менижмънт, при достатъчно поръчки, при по-добра производствена практика перспективата им да бъдат продадени дялове от тях, а не цялостна приватизация, е много голяма. Искаме да запазим обема от дейности, да ги разнообразяваме, за да се повиши цената, на която ще бъде предложено закупуването на дялове по линия на публично-частното партньорство. Има огромен интерес от наши и чужди компании към пет или шест от фирмите в холдинга. На първо място между тях е “Флотски арсенал”. Дружеството и в бъдеще ще изпълнява както военни, така и граждански поръчки. Европейската агенция по отбрана, между другото, се занимава и със създаване на пдохдящи условия за изграждане на общ пазар за специална продукция. В тази връзка бих добавил, че все още не сме се включили в тази агенция, тъй като ни предстои пълноправно членство в съюза. При следващите ни срещи с европейските партньори нашите ръководители ще трябва да се запознаят с условията, на които е необходимо да отговарят при влизането ни този съюз.
- Изцяло ли отпадна идеята за съвместното използване със САЩ на съоръжения, разположени на морска територия?
- Не се предвижда съвместно използване на съоръжение на морска територия. Ако се налага да се използват базите във Варна или Бургас, макар че за Варна досега не е ставало дума, взаимодействието ще се осъществява на общотърговски принцип. Що се отнася до изискванията за опазване на околната среда и наличие на шум и други вредни замърсители в съоръженията, които ще се използват, договорът абсолютно гарантира отсъствието им. Споразумението, което ще подпишем е за срок от 10 години и защитава интересите на двете страни.

- Ще има ли средства за закупуването на нова акумулаторна батерия за подводница “Слава”?
- Специалистите ме увериха, че подводницата е обслужвана професионално и има възможност да се удължи ресурса на живота й още малко. А след това ще видим.
- Страната ни ще има ли военна корабостроителна програма?
- Възможно е да има, тъй като е необходима модернизация на нашия военноморски флот Той включва доставка на нови кораби. Ние имаме нужда от четири нови корвети. Вероятно тази програма може да стартира не по-рано от 2008 или 2009 г., тъй като се съобразяваме с финансовите възможности на страната. Сумата, необходима за тези четири корвети е повече от 1,2-1,3 млрд. лв. Българският бюджет трудно може да се справи с подобни крупни суми Освен това, мога тук да подчертая, чу миналата година закупихме кораб втора ръка, който вече носи името “Дръзки”. В Съвета по отбрана ще се обсъжда кога точно да бъде закупен втори кораб от същия клас. Необходимо е да бъде изградена радиолокационна система “Екран”, която ще служи за контрол на корабоплаването по нашата морска граница. Това е една от приоритетните ни програми, която трябва да бъде готова в рамките на следващите пет години. Необходимо ни е и закупуването на миночистач и други кораби, с които ще модернизираме военноморските сили. Мисля, че във “Флотски арсенал” ще има работа в бъдеще, а това означава, че тук ще се запазят висококвалифицираните кадри. Целта е да задържим конкурентноспособноста на фирмата, колкото се може по-високо, за да привлечем чуждите инвеститори.
(Използвани са въпроси и на други медии)

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка