Доайенът на българските ВВС - полк.Петър Манолев на 97 години! Честит празник!

Pan.bg 18 сеп 2012 | 17:42 views (7123) commentaries(4)
img Снимки - П.Панчелиев, текст - Максим Генов

Днес доайенът на българските ВВС - летецът-изтребител полк. ор Петър Манолев навършва 97 години! Герой от Втората световна война с признати 3 въздушни победи!
Всички ние в списание “Клуб КРИЛЕ” му честитим рождения ден и от сърце му пожелаваме крепко здраве, щастие и още дълги години да бъде пример за всички, които обичат авиацията!

Пак днес екип на списание “Клуб КРИЛЕ” имаше изключителната чест да посети на връх 97-ия му рожден ден живата легенда на нашата бойна авиация летеца-изтребител Петър Манолев.

За нас бе невероятно удоволствие да разговаряме с този български ас, бранил небето на София със своята “Стрела” - изтребителят Messerschmitt Me-109G-6, за въздушните битки и за премеждията в неговия живот.
И на 97 годишнината си Петър Манолев е в добро здраве, ходи сам, мисълта и речта му са бързи, а спомените му са все така истински и незабравими! Славният български летец бе леко разочарован от липсата на внимание от страна на МО и ВВС. На гости днес дошла и уважаваната и бивша колежка от списание КРИЛЕ - Силвия Желева. Обадили се доста и искрени приятели като Иван Апостолов и Веско Стоянов (синът на ген.Стоянов).
За 2 часа прекарано време с него той ни върна в славните исторически времена на българските ВВС и ни разказа с подробности, тъжни и смешни случки от своя живот, както и от заедно преживени моменти с летците-герои Стефан Маринополски, Чудомир Топлодолски, ген. Стоян Стоянов и героят Димитър Списаревски.


Накрая по случай 100 години български ВВС полк.Манолев пожела:
"100 години ВВС - расте, но не старее!
Пожелавам на младите български пилоти най-вече здраве и силен боен дух!
Нека изтребителите на които ще летят да бъдат нови!
Много е важно това! Защото само на нови изтребители летците ни ще се чустват истински добре!
Честит 100 годишен юбилей!"


image
Полк. Петър Манолев - един истински българин на 97 години!

image

image
18 септември - екипът на списание КРИЛЕ - снимка за спомен с Петър Манолев

image
Една от последните снимки на Петър Манолев от Втората световна война, които той не е показвал на други - 24 май 1943 г. Парад на Долна Митрополия по случай празникът на светите братя Кирил и Методий. Отляво надясно - Стефан Маринополски, В.Димитров, П.Манолев и Н.Начев

Визитка:
Доайенът на българската авиация Петър Манолев е роден на 18 септември 1915 г. в село Каракьой, недалеч от град Драма, в будно българско семейство. Съдбата му отрежда участта от дете да живее на гръцка територия, да разговаря и учи на този език, докато завърши четвърто отделение.
На 12 години, той заедно с тримата си братя и родителите си се преселва в Неврокоп (днес Гоце Делчев). Тук бащата се захваща с търговия, а малките учат в българско училище. През септември 1929 г. Петър за пръв път в живота си вижда самолет и запленен от него решава да стане летец. Шест години по-късно се явява на изпит във Военното училище, но не успява са превари множеството привилигировани. Той не се отказва и след година става юнкер от 58-и випуск. При определяне на специалностите на обучаваните той пожелава и е приет в пилотния взвод. Вече като портупей-юнкер заминава да продължи обучението си в Полша.
На 16 юни 1939 г. е произведен в чин подпуручик, после пак заминава за Полша, за да специализира за летец-изтребител. Когато пламва Втората световна война, той и другарите му, млади български офицери, се завръщат в родината си, като продължават подготовката си за изтребители в Школата за висш пилотаж в Карлово. Той е първият от взвода удостоен да бъде инструктор към изтребителния полк.
Бойното му кръщене по време на войната е срещу многоброен противник – бомбардировачи. Истинското му изпитание във въздуха е на 17 август 1944 г. (за атаката той разказва в интервюто си). След края на войната той заема последователно още по-отговорни длъжности в авиацията. Командва специално секретно ято, инспектор е по изтребителната подготовка във въздушните учебни части в София.
През 1951 г. майор Манолев е назначен за началник на Щаба на новосформирания 43-и реактивен изтребителен полк със седалище летище Доброславци. Произведен е в чин подполковник, но... скоро след това е уволнен.
Бойният пилот-изтребител Петър Манолев, за съжаление не напуска небето и професията си, с подобаващата му се признателност от началници и политически лица. А той я заслужава!

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  р-к Кольо 18 сеп 2012, 22:37
   
  1
   
  0

  Честит рожден ден полк. Манолев, желая Ви здраве и още дълги години живот. Ние имаме нужда все още от Вас, защото Вашите подвизи и опит, са мотив и пример за служба, за много истински българи.
  Да живее коравият българин (все още носещ американско желязо в плътта си) и български пилот Петър Манолев!!! Да живее България!!!

 2. #2
  despot dobrotiza 18 сеп 2012, 23:17
   
  1
   
  0

  Честит рожден ден!

 3. #3
  Onzi 19 сеп 2012, 06:16
   
  1
   
  0

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,Г-Н ПОЛКОВНИК!!!БЪДЕТЕ ЗДРАВ И ЗНАЙТЕ,ЧЕ НЕ СТЕ ЗАБРАВЕН, А СТЕ ОБИЧАН И УВАЖАВАН НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ!!!
  БЪДЕТЕ ЗДРАВ!!!

 4. #4
  Maj. Petroff 19 сеп 2012, 13:08
   
  1
   
  0

  Честит празник и за много години на българският въздушен рицар и кавалер на В.О. "за храброст" полковник Петър Манолев. Човекът, който на 30 март 1944 г., без заповед "от горе", по собствена инициатива, излита с трима свои колеги инструктури срещу цяла формация американски бомбардировачи. Със символичното въоръжение на учебно-бойните си самолети ги преследват и обстрелват до пълното изчерпване на горивото и боеприпасите. Човекът, който на 17 август 1944 г. при смазващо въздушно превъзходство на противника успява да свали бомбардировач Боинг В-17F и тежко ранен да приземи повредения си самолет. Достоен пример за подражание на съвременното и бъдещите поколения български бойни пилоти! Чест и слава за българските орли герои!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка