Представиха новата книга "Военният космос преди 25 години"

Pan.bg 12 окт 2012 | 14:12 views (4323) commentaries(0)
img На 4 октомври в Руския културноинформационен център от 16 следобед бе чествана 55-ата годишнина от изстрелването на първи яв света изкустевн спътник на Земята.
На тържеството бе представена и новата книга "Военният космос преди 25 години" на ген.ор Йордан Миланов. Изданието е трябвало да излезе още през 1987 г., но порад иред причини това не е станало и вижда свят чак през 2012 г.


image

Ето и уводът на книгата представен от Веселин Стоянов.

Предлаганата документална книга, първоначално под наименование „Kосмос военен” трябваше да излезе във Военното издателство през 1987 година. Нейният автор генерал-майор от авиацията о.з. Йордан Миланов е военен летец.Завършил е Въздушното училище в Казанлък през 1945 г.,Общовойсковата военна академия „Г.С.Раковски” през 1958 г. и Военната академия на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР през 1965 г. В повече от четиридесетгодишната си военна служба преминава през различни командно-щабни летателни дейности в частите и съединенията на бомбардиръвъчната, щурмовата и изтребителната авиация, началник-щаб на Фронтовата авиация, началник-щаб на Противовъздушната отбрана и Военновъздушните сили, главен инспектор по ПВО и ВВС в Министерството на народната отбрана.
Участва дейно в подготовкана на полета на първия ни космонавт Георги Иванов. Доктор е на военните науки с над 60 публикации по тактика и оперативно изкуство на Въздушните сили, проблемите по използването на Космоса за военни цели и история на авиацията, сред които особено ценни са документалните книги „Въздушните войски на България през войните 1912 -1945” и „Авиацията и въздухоплаването на България през войните 1912- 1945” в три тома.
Върху основата на внушителен фактически материал, чрез прецизен анализ на фактите от различни източници и, разбира се, в съзвучие с тогавашния военно-политически речник, генерал Миланов разглежда откъм множество ракурси темата за Космоса като „нова сфера за бойна дейност на американските милитаристи”.На тази дейност той противопоставя „мирната насоченост на космическите изследвания на Съветския съюз и другите социалистически страни”, което до голяма степен е вярно. Ала е вярно също, че по онова време напълно липсваше информация за военния космос отвъд „желязната завеса”. Пък и дори да се появяваше нещо в западния печат, кой би посмял да я разпространява публично?!
Понататък, авторът изтъква особено знаменателните събития в историята на човешката цивилизация – изстреляния на 4 октомври 1957 г. от Съветския съюз първи в света изкуствен спътник на Земята и състоялия се на 12 април 1961 г. полет на първия човек в Космоса – съветския гражданин Юрий Гагарин, не подминава приглушената тогава у нас истина, че САЩ, а след тях и други страни извършиха самостоятелно пускане на свои непилотирани и пилотирани космически апарати на околоземни орбити и най-вече подчертава кацането на Луната като велико постижение на човечеството в Извънземието.
Авторът отбелязва също значимият българския принос по международната програма „Интеркосмос”, благодарение на която нашата родина стана осемнадесетата космическа държава, а през 1979 г. зае шесто място в света с първия ни космонавт Георги Иванов и трето място след СССР и САЩ, като производител на лиофилизирани космически храни. През юни 1988 г. в Космоса изпълни обширна научна програма вторият български космонавт Александър Александров.
Целта на автора беше да насочи вниманието на военни историци, научни сътрудници във военните и някои граждански научно-изследователски институти, професорско-преподавателския състав и обучавани във военноучебните заведения, личния състав на авиационни поделения, както и на онези кръгове от обществеността, които имат по-широк кръгозор и интереси към такива насоки от бойната дейност на Въоръжените сили на САЩ, каквито са космическите разузнавателните, навигационните, геодезическите, военно- метеорологическите и военните спътникови системи за свръзка.
С особено внимание авторът беше подходил към създаването на космически настъпателни сили от САЩ, акцентирайки върху контрола на космическото пространство, истината за противоракетната отбрана, орбитите на противоспътниковата борба, въздушно-космическите кораби и самолети, космическите станции, а така също космическите стратегически ударни системи.
Излишно е надълго и нашироко да обясняваваме какъв беше през онези години контролът върху словото и други форми на човешка изява, да напомняме как определени идеи или форми на изразяване бяха изключвани от масовите комуникации, а така също да посочваме с конкретни примери как обектът на контрола / за да избегнем неприятното понятие „цензура”/, може да варира от определени думи, статии, книги, до цели концепции...
Запазвайки преобладаващата част от ценния ръкопис на генерал майор Йордан Миланов, бяха съкратени някои позагубили своята актуалност изречения и отделни страници. По негово изрично настояване, включихме в творческия процес усилията на още един автор - полковник инженер о.з. Веселин Стоянов, военен пилот първи клас, дългогодишен журналист и утвърден автор в популяризирането на авиацията и космонавтиката. Негова основна заслуга е втората част на книгата, направените допълнения и включените илюстрации към двете части, а така също цялостната организация, свързана с преводите на актуална информация от различни чуждестранни издания и контролното редактиране на целия текст
В резултат на това предлагаме на читателите осъвременен вариант на създадената преди 25 години книга. Ползотворно четене!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка