Преди 50 години: Аз снимах първия космонавт Юрий Гагарин

Pan.bg 15 апр 2011 | 16:11 views (22143) commentaries(4)
img Текст и снимки специално за "Криле" - Димитър БЕБЕНОВ

Годината беше 1961-ва и няколко дни преди празника на просветата и културата “Кирил и Методий” се разнесе вестта, че първият космонавт Юрий Алексеевич Гагарин ще посети България. Това беше само месец след излитането на първия човек в космическото пространство.
В навечерието на празника кино- и фотолюбителите в Плевен, където живеех тогава, бяхме уведомени от организационен комитет за посещението на Гагарин в града. По една щастлива случайност на мен, оператора от “Плевен Филм” – така се казва и сега любителският киноклуб, беше възложено да отразя това събитие. С оскъдните три ролки 16-милиметрова черно-бяла лента около десет минути.
На 24 май пред телевизорите внимателно и с интерес наблюдавахме репортажите за посещението на Гагарин в София, участието му в манифестацията, посещението в столично училище, засаждането на борче, освен това от тогава училището ще носи неговото име.
С нетърпение очаквах другия ден – 25 май 1961 г., и се подготвих с фотоапарат и камера. Имах готовност с открита кола, осигурена от милицията, да участвам в проявите. По незнайни причини автомобилът закъсня с цял час, а останалите посрещачи и журналистите вече се бяха отправили към летището в село Телиш, където се очакваше да пристигне космонавтът. По пътя за Телиш капитанът, който ме придружаваше, получи съобщение по радиостанцията, че самолетът, с който пътува Гагарин, ще кацне на военното летище в село Каменец, тъй като тревната писта на Телиш беше наводнена. С обратен завой се отправихме към Каменец и за моя изненада се оказа, че съм снимал само аз.

image

“Това момче да бъде винаги отпред, пазете го!”
След объркания рапорт на дежурния офицер (от смущение, разбира се) се наложи да изчакаме колите от София. Гагарин се придружаваше от Борис Велчев и генерал Димитър Гръбчев – началник на УБО, фотографа Димитър Алтънов и оператора Стефан Кебапчиев от телевизията. По наставления на Гръбчев снимах по пътя само това, което той ме наредеше. Когато пристигнахме в града, хиляди ентусиазирани плевенчани аплодираха Гагарин на площада пред мавзолея. Десетките фоторепортери и журналисти от Плевен, Ловеч и София почти ме смачкаха. Забелязах, че Гръбчев видя това и се намеси, въдворявайки ред в обстановката, като се разпореди “Това момче да бъде винаги отпред, пазете го!” Това ми вдъхна самочувствие и така макар и оскъдните 30 пози във фотоапарата и 90 метра филмова лента под дъжда, който не спря през целия ден, успях да заснема всички важни моменти от събитието. Във военния музей сред посрещачите се появи генерал Иван Винаров – големият български разузнавач със съпругата си, командирите на ШЗО и на военното училище в Долна Митрополия. През целия ден улиците бяха изпълнени с любопитни плевенчани, които искаха да се докоснат до първия космонавт.
image
Получи се така, че при изпращането на Гагарин на летището, откъдето самолетът му трябваше да излети за Варна, отново аз бях единственият фотограф. Дъждът беше спрял, дори грейна слънце. На стълбата на самолета фотоапартът ми блокира и аз извиках “Юрий Алексеевич!” Гагарин се обърна, върна се едно стъпало и се ръкува с мен за сбогуване, като ме попита от това с тази малка камера ще стане ли нещо… Разбира се, отговорих.
Георги Петров, председателят на Окръжния съвет, често ме питаше какво ми е казал Гагарин, преди да се качи на самолета? Аз се пошегувах и му казах, че ме е питал дали е добър човек. Георги Петров, разбира се, повярва на тази шега и все ме подканяше “Бебенов, кажи какво каза за мен Гагарин?”

Срещата с Гагарин избра професията ми на кинооператор
Най-запомнящ се, незабравим за мен ще остане фактът, че тази среща с космонавта откри пред мен пътя към професионалната телевезия и киното. По-късно разбрах, че камерата на Кебапчиев се е повредила по време на посещението на Гагарин и се наложи телевизията да излъчи във филм само моите киноснимки. След няколко дни получих три копия от моя материал и нови ролки, както и покана да стана кореспондент на телевизията. Отначало бях нещатен сътрудник, а по-късно бях вече постоянен кореспондент. Заредиха се срещи и снимки и репортажи, които заснех с Валентина Терешкова, Валери Биковски, Алексей Леонов, Андриан Николаев, Георгий Береговой и още много други летци и космонавти, посетили Плевен.
В началото на 70-те години моят филм за военновъздушното училище спечели приз в Чехословакия, който ми откри и пътя до киностудията на Народната армия в София. Две години преди полета на Георги Иванов бях включен в екипа за отразяване на подготовката на нашите космонавти, тъй като вече бях оператор на дузина авиационни филми. С Георги заснехме три филма, като ще спомена “Българин в Космоса” и “Космически братя”. Авторската ми фотоизложба обиколи много страни по света. След това в практиката ми на оператор се заредиха филми на авиационна тематика, учения и събития през годините. С режисьора Людмил Чолаков заснехме филма “Нова космическа орбита” за втория български космонавт Александър Александров и неговия дубльор Красимир Стоянов.
image

Втората среща с Гагарин

Втората ми среща с Гагарин се случи в Центъра за подготовка на космонавтите край Москва през 1964 г. Придружавах голяма група от Плевен, наградена с екскурзия с “Влака на Дружбата” в Съветския съюз. Извън програмата се оказа, че в последния ден който желае, може да бъде включен в посещението на “Звездното градче”. Изрично предупредиха “Без фотоапарати!!!” Ръководителят на екскурзията ме посъветва – “Вземи си камерата”, за камера не казаха нищо. Съжалявам, че не си взех фотоапарата, защото екскурзоводът ни показваше корпусите на космическите апарати, макети на спътници. Изведнъж – насреща – Гагарин с още трима учени. Всички започнаха да се ръкуват с него. Когато разбра, че сме от Плевен, той се усмихна и каза, че за него е голямо удоволствие да се срещне със свои съграждани, тъй като вече беше почетен гражданин на Плевен. Аз не спирах да снимам с моята 16-mm “Адмира” и когато го попитах дали е получил моите снимки, той ми отговори, че от България само от Плевен е получил десет снимки.
За съжаление от този репортаж от около петнадесетина минути, който беше показан по телевизията, нямам копие. Всичките ми опити да го открия, за да си направя копие, останаха безуспешни.
В моята дългогодишна работа и практика в телевизията и 25 години в киностудията на Българската армия съм снимал десетки военни филми за всички родове войски. Незабравими, вълнуващи и паметни за мен обаче ще останат филмите за авиацията и космонавтиката и четирите авторски фотоизложби, посветени на военните летци и на космонавтиката.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  divaka29 22 апр 2011, 16:10
   
  0
   
  0

  Браво г-н Бебенов !!!

 2. #2
  ради 04 мар 2013, 23:51
   
  2
   
  0

  Вижте най-горната снимка в Уикипедия озаглавена Юрий Гагарин пред Ал.Невски.Някой много се е объркал

 3. #3
  tsenka raceva 16 окт 2013, 00:13
   
  1
   
  1

  za6to v UIKIPEDIA ne e otbelqzano,4e GAGARIN e posetil i PLEVEN ?

 4. #4
  Радослав Панайотов 29 авг 2016, 19:06
   
  1
   
  0

  Кой е човекът от втората снимка на преден план вдясно от Гагарин със шлифера (дъждобрана).

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка