ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ОТКРИ ИЗНЕСЕНИЯ КОМПЛЕКС ЗА АВИАЦИОННО ОБРАЗОВАНИЕ (ИКАО) НА ВВВУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“ (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 18 яну 2023 | 19:42 views (10006) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

На 18 януари 2023 г. в Плевен се състоя тържествена церемония с водосвет за откриването на Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“.

На нея присъстваха президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев; зам.-началникът на отбраната ген.-лейт. Цанко Стойков; зам.-министър на отбраната Теодоро Генчовска; съветникът на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност ген.-лейт. Любчо Тодоров; Началникът на ВА „Г. С. Раковски“ ген.-майор Тодор Дочев; командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров; Началникът на НВУ „В. Левски“ бриг. ген. Иван Маламов; ВВВУ „Г. Бенковски“ бриг. ген. Юлиян Радойски; командирът на Единния център за начална подготовка полк. Иван Вълев; съветникът по сигурност и отбрана на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили; кметът на Плевен Георг Спартански; областния управител на област Плевен Иван Петков; кмета на Русе Пенчо Милков, офицери от МО, ЩО, ВВС, 12-а авиобаза, преподавателският състав на ВВВУ „ГV Бенковски“, курсантите от военновъздушната Алма Матер; ветерани от ВВС и ВНВВУ „Г. Бенковски“, студенти от Медицински университет-Плевен; учащи от партньорските на ВВУ училища - ИНУ „Христо Ботев“, СУ „Иван Вазов“, Спортно училище „Г. Бенковски“, гвардейски ученически отряди от ОУ „д-р Петър Берон“ (Плевен) и от град Русе.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Церемонията започна приемане на почетния строй на курсантите от ВВВУ „Г. Бенковски“ и ЕЦНП от Президента и върховен главнокомандващ Румен Радев. Началникът на караула полк. проф. д-р Мануш Христов рапортува за готовността на военнослужещите за началото на церемонията, след което с Президента и върховен главнокомандващ се поклониха пред знамето на училището, обходиха представителните блокове и Румен Радев поздрави курсантите с днешния празник.

Церемонията продължи с водосвет на трима свещеници и църковния хор на църквата „Света троица” – Плевен, където преди 3 години бе осветено знамето на възстановеното училище.

В словото си началникът на ВВВУ „Г. Бенковски“ бриг. ген. Юлиян Радойски направи исторически преглед на военното авиационно образование в България, което започва през далечната вече 1914 г. в София, преминава през Божурище, Казанлък, Карлово, а от 1942 г. Школата за изтребители се предислоцира от Карлово в Долна Митрополия. Бурният ръст на българската военна авиация след 9 септември 1944 г. води до създаването на няколко военни авиационни училища - в Божурище, в Казанлък, в Горна Оряховица. През 1959 г. тогавашният Началник на НВВУ „Г. Бенковски“ майор Лазар Белухов убеждава държавното и военно ръководство в нуждата тези училища да се обединят в единна организация и в резултат се създава ВНВВУ „Г. Бенковски“. През 2001 г. е взето решение за неговото трансформиране във Факултет „Авиационен“, част от Националния военен университет „ВV Левски“-Велико Търново. Очевидната несправедливост бе коригирана и на 20 януари 2020 г. Президентът и главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев и Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откриха възстановеното Висше Военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и връчиха бойното му знаме.

В тържественото си слово президентът Румен Радев заяви: Развитието на българската авиация трябва да съчетава силните ни авиационни традиции с модерните технологии. Потенциалът на развитие на българската авиация се състои в обединението на силните авиационни традиции с модерните технологии на бъдещето. Откриването на комплекса е важна стъпка в развитието на българската авиация и продължение на възстановената през 2020 г. историческа справедливост за функциониране на самостоятелно военновъздушно училище като център за авиационно образование. „Авиацията се превръща неизбежно в призвание за всеки, който свърже живота си с нея. Призвание, в което побеждават само личности с високи морални качества, готови за честта и любовта към България да поставят на заден план своя живот и благополучие. Точно такива личности се изграждат във ВВВУ „Г. Бенковски“, което съхранява авиационната култура, дух и традиции“.

Президентът Радев открои всеотдайността на ръководството на Военновъздушното училище, на община Плевен и на редица институции, които са успели да издигнат ВВВУ „Г. Бенковски“ до водещо учебно заведение в системата на висшето военно образование само за три години след връщането на академичната му самостоятелност. Държавният глава посочи, че при подготовката на специалисти са въведени съвременни методи и форми на обучение, като Военновъздушното училище е изградило партньорства с редица висши учебни заведения и институции в страната и чужбина.

Развитието на Висшето военновъздушно училище изисква не само амбиция и всеотдайност, но и инвестиции и подкрепа за изграждане на съвременна учебно-материална база, посочи държавният глава. Румен Радев изрази увереност, че откриването на изнесения комплекс в Плевен ще привлече още повече млади хора и ще допринесе те да усвояват по-уверено сложните авиационни знания и умения.

Президентът Румен Радев връчи свидетелствата за летателна правоспособност на първия випуск курсанти от специализация „Летец-пилот“, като пожела на ръководството, преподавателите, курсантите и студентите неизчерпаема енергия и с воля и вдъхновение да работят неотклонно за българската авиация и за бъдещето на България.

Пред обновената сграда на гостите посрещна историческия за българските ВВС самолет - Миг-21Ф-13. Той е приет на въоръжение през октомври 1963 г. в България и е предоставен за учебно пособие на ВНВВУ „Георги Бенковски“ през 1972 г. Изтребителят Миг- 21Ф-13 със заводски номер 1118 и последен борден номер 422 е реставриран от екипа на катедра „Техническа експлоатация на летателните апарати“.

Началникът на ВВВУ "Г. Бенковски", Президентът Румен Радев, кмета на Плевен Георг Спартански и областнитя управител на област Плевен Иван Петков прерязохо трикольорната лента и открива обновената сграда на ИКАО.

След тържествената церемония държавният глава разгледа новооткрития комплекс и се срещна с курсанти, студенти и ученици, с които обсъди предизвикателствата в авиационното образование.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ОТКРИ ИЗНЕСЕНИЯ КОМПЛЕКС ЗА АВИАЦИОННО ОБРАЗОВАНИЕ (ИКАО) НА ВВВУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“ (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 5/14 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка