На прага на 60-та годишнина на ТУ-Варна: Ректорът проф. Венцислав Вълчев разказва за морските проекти на университета

Pan.bg 02 дек 2021 | 21:02 views (1122) commentaries(0)
img В първия ден на празничния месец декември, на среща проведена в модерния симулатор на Технически университет - Варна, използван за проектирането на успешната спасителна акция на м/к "Вера Су", ректорът на университета проф. Венцислав Вълчев оповести на живо по БНТ 1 за четири нови, уникални за България, бакалавърски специалности, които университетът разкрива още тази година. Специалностите са (за ОКС Бакалавър): Изкуствен интелект, Киберсигурност, Строителен мениджмънт, Интелигентни транспортни системи (Автомобилна Електроника).

“Университетът, по отношение на тематиката "изкуствен интелект" е търсен партньор в Европейското научно пространство”- допълни ректорът проф. В. Вълчев. Конкретно назован, проектът за създаване на цифров двойник на Световния океан, силно пробуди интереса и доведе до допълнителни въпроси с цел зрителите да придобият представа какво означава това за нашата варненска, българска част от световния океан. Проф. Тодор Ганчев, зам. ректор на Технически университет-Варна, поясни, че тя включва Варненския залив и плавателните канали, които ги свързват с Варненското езеро.

При финализиране на проекта, наречен "Илиада", Варненското пристанище ще спечели "Не само заради това, че пристанището ще бъде отворено повече дни, това означава по-добра конкурентоспособност на индустрията в региона и разбира се много повече предимства в сравнение с Констанца и други пристанища на Черноморското крайбрежие." - допълни проф. Ганчев.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На срещата бе и к.д.п. Андрей Станев, експерт по морски технологии в ТУ и капитан на спасителния влекач, участвал в спасителната акция на Вера Су. Той заяви увереността си в цялостната технологична инфраструктура на университета, която помага не само за обучението на бъдещи капитани, но и на всички свързани с реалната морска индустрия.

Студенти от морските специалности на ТУ, присъстващи на срещата, бяха въодушевени от възможностите на симулатора, който им позволява да плават преди да са завършили.

Цялото интервю може да гледате тук: https://drive.google.com/file/d/1mvxBQXiRVHyZnKl7ts4lLQn4-ts_zzTE/view

/www1.tu-varna.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


На прага на 60-та годишнина на ТУ-Варна: Ректорът проф. Венцислав Вълчев разказва за морските проекти на университета

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка