Janes Navy: Екваториална Гвинея официално прие на въоръжение варненската 2500-тонна корвета „Бата”

Pan.bg 14 фев 2012 | 11:12 views (6008) commentaries(0)
img От start.bg

Екваториална Гвинея на 3 февруари официално прие в бойния състав на флота 2500-тонната корвета „Бата” (б/н 047), съобщава „Джейнс неви интернешнл”.

Строителството на кораба „Бата” (първоначално класифициран като проект „Касатка”) е завършено в българската корабостроителница „Делфин” през ноември 2011 година. Тогава се съобщаваше, че корабът е предназначен за литовска компания, като след завършване на строителството е регистриран под флага на Коморските острови. Международната морска организация е класифицирала кораба като спасителен съд, независимо, че е бил въоръжен. Според „Джейнс”, въоръжението на кораба е били монтирано в Украйна.

Корветата „Бата” има дължина 107,3 м и развива максимална скорост до 25 възла. Според фотографиите от кораба, полетната палуба има дължина почти 30 метра (способна да приема вертолет Ка-29), под която са разположени два рампови хангара за моторни лодки.

Въоръжението включва 76-мм артилерийска установка (АУ) АК-176 и две 30-мм АУ АК-630 в носовата част, два кърмови дистанционно управляеми бойни модула „Катран-М” с 30-мм оръдия ЗТМ-1 и ПТРК „Барьер”. Артилерийските установки, по всяка вероятност са снети от изведени от състава на ВС на Украйна кораби и отремонтирани в севастополската компания „Импульс-2”.

Според украински източници, монтираните РЛС са от серията „Каскад” или „Дельта-М” на киевския институт „Квант-Радиолокация”. За управление на въоръжението на тавана на мостика е монтирана оптико-електронна система.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка