Освобождението и Шипка били излишни, пише нов учебник

Pan.bg 24 сеп 2014 | 21:02 views (4951) commentaries(29)
img e-burgas.com


Всички учебници по история ще бъдат подложени на ревизия. Историци ще прегледат учебните помагала от 1-и до 12-и клас и ще предложат редакция на текстовете, които според тях изопачават българската история или имат неточности. Това стана ясно, след като група български историци се срещнаха със служебния образователен министър доц. Румяна Коларова.
Историците ще изпратят своите предложения до просветното министерство в срок от един месец. „Министър Коларова се ангажира да предаде щафетата на следващото управление”, обясни директорът на Института по исторически изследвания на БАН проф. Пламен Цветков, пише в обзорен материал “Монитор”.Той допълни, че на редакция ще бъдат подложени не само учебниците по история, но и тези учебни помагала, в които има историческо съдържание. Пример затова е учебникът „Човек и общество” за трети клас, който вдигна на бунт родители и историци през последната седмица. Гражданите възроптаха най-много срещу това, че в учебното помагало е записано, че „Левски е заловен от турската полиция”. Преди да се срещнат с министър Коларова, група учени, обединени в Инициативен комитет за преглед на историята, алармираха, че съдържанието в учебниците ги тревожи.

„Учебниците трябва да се пишат от сериозни историци, а не от момичета и момчета, които може да са много умни, но следват опорните точки на фондации, които се захранват от чужбина”, коментира директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който заедно със свои колеги историци представиха отвореното писмо, което по-късно връчиха лично на образователния министър.

Той алармира, че в сборник по история, издаден от „Червената къща” дори е записано, че Освобождението на България било излишно, защото трябвало да се отделят пари за армия и се забелязал рязък спад на стопанския живот, например драстичното намаляване на козите”. Според него писането на българските учебници се финансира от фондации, спонсорирани от чужбина. Той се зарече, че ще настоява и за единен учебник по история.

„Историята е нещо, което се е случило”, отсече проф. Димитров. Съдържанието на този един-единствен учебник според него трябва да бъде написано от сериозни специалисти. Акад. Георги Марков допълни, че е съгласен с мотивите на образователното министерство за внушаване на толерантност, но не трябва да се посяга върху националните герои.

„Политиците не бива да се намесват в писането на учебниците по история, а да оставят тази работа на историците, защото това е професия. Ние поне познаваме историята и изворите”, коментира акад. Георги Марков. Той разказа как всяка власт от 1992 г. насам се опитва да влияе върху съдържанието на учебниците.

Фрог нюз
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 29

 1. #1
  МиГ 24 сеп 2014, 21:14
   
  0
   
  0

  Това е резултата от патологичната русофобия! Промивка на мозъците на децата още от малки, типично по американски!

 2. #2
  Тано 24 сеп 2014, 23:11
   
  0
   
  0

  Много съм щастлив , че все още има хора като професорите Димитров и Марков , но дали някой ден ще имат достойни наследници , та да продължат да подклаждат малкото огънче , останало в сърцата ни ???

 3. #3
  markoni 24 сеп 2014, 23:16
   
  0
   
  0

  Гадове, защо променяте всичко - трябва да се знае за ШИПКА, БАТАК, СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ, ШЕСТТЕ ЯСТРЕБИНЧЕТА, РОЗА И МИТКО ПАЛАУЗОВ.А СЕГА РАСТАТ КАТО МЪРША ПОДРАСТВАЩИТЕ!!!!!!!!!!

 4. #4
  Gogo 25 сеп 2014, 00:43
   
  0
   
  0

  Няма ли някой фашага да изпълзи и да посере блога тук с коментари. Горя от нетърпение да науча как Русия окупирала България 1878ма и след това българите били толкоз нещастни че вече не се говорело на турския им "роден език ". А пък турците не били жестоки към никого ами това били руски наемници дето колили в Батак населението, щото било мюсулманско. А английската кралица даже искала да направи българин султан в Турската империя, но Русия осуетила големите амбиции. И други приказки от 1001 нощ.

 5. #5
  Енчо Добрев 25 сеп 2014, 00:50
   
  0
   
  0

  Gogo, добре се справяш! Поздрави!

 6. #6
  Георги Ковачев_ 25 сеп 2014, 08:01
   
  0
   
  0

  Независимо дали харесваме или не Русия, истината е, че без нейната армия нямаше да имаме самостоятелна държава. Няма спор, че не са го направили от добро сърце, и че кланетата след Априлското въстание са били просто подходящ претекст, за да започнат война с Османската империя за контрол над протоците. Но независимо от мотивите им, благодарение на Русия имаме имахме България и то горе-долу в границите, обхващащи териториите с българско население.

  Едва след това, най-вече благодарение на западните държави, основно Англия и в по-малка степен Австро-Унгария нарязаха България на парчета.

 7. #7
  Варимез Варимезов 25 сеп 2014, 09:23
   
  0
   
  0

  Да не пропускаме най-важното - тези учебници се пренаписват от соросоидите на родна почва по спусната отвън програма.

  Това нещо - "хибридната" война е отдавна измислена от американския гений, които чрез силата на долара и кохорти "филантропи" (като вездесъщият сорос) провеждат своята подмолна външна политика за прочистване на планетата от излишен и малоценен човешки материал.

  Соросоидите с промити мозъци и продадени души, подобно на ГМО-то, систематично и постепенно подменя духовната генетика на народите със сурогатна, обезличавайки ги и внушавайки им космополитизъм и гейство.

  Апропо, вече много от световните и сериозните изследователи, считат ГМО за прикрит вид биологично оръжие!

  Това, което виждаме с учебниците по история е едва едно микро кристалче от върха на гигантския конспиративен айсберг. От четвър век, срещу нас е в ход перманентен, особено перфиден геноцид. Нямаме още много време като народ, ако оставаме слепи и глухи за тези диаболистични процеси.

 8. #8
  Незнаен 25 сеп 2014, 10:35
   
  0
   
  0

  Всеки решава за себе си какво може да се направи, гледайки от своята камбанария.
  В учебника на щерка ми няма такива писаници като цитираните - изчетох го още преди тя да го е разгледала.
  Но и да имаше, единственото, което мога да сторя, е да не й втълпявам как училището учи на глупости (основна грешка на повечето хора, които недоволстват срещу системата - малоумие е да настройваш детето си срещу училището изобщо). И да й разказвам това, което знам и това, на което са ме учили. И да я водя по музеите когато мога. И да я науча да си обича Родината. Като порасне, сама ще решава кое е добре и кое - не.
  В същия тоя учебник (на вниманието на всички, които пишат по-горе, а не са чели учебника) навсякъде пише как героите ни са станали такива в името на освобождението! Не пише от какво сме се освобождавали. Достатъчно е да се обясни от какво сме се освобождавали и защо. И на каква цена. Ей това всеки да направи - пак много ще се постигне. Именно това е подходът, избран за унищожаване на историята ни. И според мен същевременно това е подходът, който успешно може да се противопостави на тия гнусни опити.

 9. #9
  Иванн 25 сеп 2014, 10:56
   
  0
   
  0

  Абе Росене за какви сороси говориш бе човек. На българчетата все някой друг ни е виновен, но в никакъв случай ние не сме. Все нас заплашва някой.
  Цялата ни официална история е покрита и лъжлива.

  Само материала за изпратените от Съюза терористи е достатъчен да се разобшичат действията на Съветския Съюз срещу нашата напълно безпомощна и невинна държава. А за ръководството на комунистическите бандити да не говорим. Пълни изроди- увиват други убиват и свои. И навсякъде има техни паметници. Какво ли е щяло да им се построи ако никого не са убивали. Впрочем нищо!

 10. #10
  Nash 25 сеп 2014, 11:40
   
  0
   
  0

  Да се изменя историята е начин на управление на масите!

  Чвек по принцип се ражда с "празен" "хард диск". Има заложби, физически и умствени, но много, почти всичко, зависи с какви "програми" и данни ще му се пълни главата след това. Историята показва, че понякога и многи умни и способни хора, са имали погрешни и пагубни мирогледи и са унищожавали масово други хора... Актуален пример - фашагите в Украйна са убедени, че като "унищожат москалите, (съгражданите си от друга националност) ще станат свободни"... Примерът Маугли: Ако те възпитават животни, то само такъв можеш да станеш!

  Ако искаш да победиш врага си - възпитай децата му! (Като им измениш мирогледа, няма да има смисал да воюваш с тях - те сами ще сметнат за щастие да са ти подчинени роби! )

  Вижте кои са тези, които се опитват да ни изменят историята? Разните богати милиардери като Сорос - унгарски еврейн, емигрирал в САЩ и служи на световното задкулисие... Този същият, се опита да измени и учебниците по история на децата в Русия, но не му позволиха!

  У нас, тези които спомагат да се изменят учебниците по история за децата ни, са съзнателни или неосъзнати врагове на нашият народ!
  Голяма стратегическа грешка е това! Няма смисъл да имаш деца, ако позволиш да ги възпитат неправилно!

 11. #11
  Nash 25 сеп 2014, 12:20
   
  0
   
  0

  -> #7 Варимез Варимезов

  Много трезва преценка, г-н Варимезов! Похвално!
  България е подложена на унищожение, но понеже методите са много субтилни, не се оценяват като такива от населението!
  Факт е също, че за власт имащите, нашият народ е ИЗЛИШЕН, яде ресурсите на планетата "безсмислено" (според тях) и за това трябва да се унищожи!!!

  Чуждото влияние е многоаспектно:

  - финансово (финансират се развития, против нашият народ...; финансират се хора, работещи против своята страна и народ...)
  - информационно (изменение на мирогледа на подрастващото поколение; образованието се унищожава и се възпитават "Псаки" хора...)
  - прикрито като медицински помощи (ваксините за децата например)
  - икономически (унищожаване на възможността сами да си осигуряваме храна и другите необходими неща за живота)
  - военно (унищожаване на възможността сами да сме в състояние да си защитаваме страната от чужди интереси и нападения)
  - реклами на вредни навици (пушене, употреба на алкохол, наркотици, енергийни напитки...); Уж се води борба против тях, но все не могат да се справят.... (умишлено), тези вещества са генетическо оръжие и се отразяват много зле на поколенията!
  - медицината се прави или неспособна да лекува народа или недостъпна, така народа намалява по-бързо...
  - подстрекаване към хомосексуализъм -> намаляване на раждаемостта
  - ГМО-храните -> дказано е научно, че плъховете, умирали след само 3 поколения, ако употребяват такава храна; ставали безплодни
  ....
  ....

  Това силно чуждо влияние, след време се превръща в "социален рак"... Един път "заразено" едно общество, практически е обречено на гибел...
  (Вече "убедениете" в правотата на целите на врага, работят в негова полза, против собственият си народ!!!; Сравнението с болестта рак е много нагедна...)

  НО това се прави навсякъде по света, даже и в САЩ!

  http://www.stopthecrime.net/docs/SILENT%20WEAPONS%20for%20QUIET%20WARS.pdf

  Ако ние не го осъзнаем и не се противопоставяме, сме загубени като народ! (Како индивиди ще продължим определено време още да съществуваме, но и това ще зависи от власт имащите колко още...)

 12. #12
  Nash 25 сеп 2014, 13:07
   
  0
   
  0

  6 приоритета на управление на масите!!!  Историята е петият, на второ място по важност!!!

 13. #13
  Мърморкото 25 сеп 2014, 13:20
   
  0
   
  0

  Как да ви кажа, че такова писание не ми се коментира! А и едновременно с това искам да си изкажа възмущението от такива учебници!

 14. #14
  Бай Хуй 25 сеп 2014, 14:02
   
  0
   
  0

  Седя, сърбам си кайвето, че навънка голям мор(вее некъв ветър от пустинята) и гледам Иванн, челеби и тука снесъл. Що така бе хайрсъзин? Я вземи се разходи малко по билото на стара планина да видиш паметниците на Шипка и над Буново. Там едни 841 руски войници и част от българските им водачи(а сега ако кажеш, че тия са били некои рубладжии дето са ни разваляли рахатлъка с падишаха, много ще ми се прииска да те видя на живо какво си нищожество) са си оставили кокалите зимата на 1877-1878, включително за да могат гнусните пачи да напишат този учебник и ти да се кръщаваш Иванн, а не Юсуф Ибрикчиоглу. Разбира се средностатистическия роден "ойропеец" по принцип е тъп, история не чете и съответно е и неблагодарна твар, интересуваща се основно как да се наплюска добре, да позяпа Биг Брадър и ако може да дойде при нас у Ориента да се пече косматия гъз на камъните. И въпросното дебилно същество вярва основно на това дето големия брат му казва да мисли, и видите ли, о уджас, СССР пращал терористи у слабата и безпомощна България, щото онова мекотело Шаламанов и тия дето му държат каишката така казали. Само за справка"слабата и безпомощна" България към 1944, с частична мобилизация поддържа 400 000 армия тогава и над 200 самолета, малко е зле с танковете ама предвид планинския терен на полуострова от тях и файда много няма. Та седнете си на задника, започвайте спешно да четете "недемократична" литература по възможност от 1878-1944 и започвайте екстремно да мислите с друго освен със задника си иначе тая страна нищо добро не я чака. И вие също ще го отнесете!

 15. #15
  Иваннчовите точки 25 сеп 2014, 14:45
   
  0
   
  0

  Иванн Красновчов е духовно дьонме,а вероятно и по произход.Опорните си точки ги взема от сайтовете на така наречената опозиция в Русия,основно на руски евреи.Понеже е дърт вмирисан запъртък от комунизма,той освен горе-долу руски,друг чужд език не знае,даже и с българския има доста проблеми.Както Красновчо,така и драскачите които ползва са все едни пишман историци-любители лансирани от НПО-та,разни Червени къщи и комитети.

 16. #16
  приходящ 25 сеп 2014, 15:34
   
  0
   
  0

  До #11:

  "реклами на вредни навици (пушене, употреба на алкохол, наркотици, енергийни напитки...); Уж се води борба против тях, но все не могат да се справят.... (умишлено), тези вещества са генетическо оръжие и се отразяват много зле на поколенията!"

  Абе те руснаците не могат да се справят с тези вредни навици вече толкова века, та ние ли :) :).

  Д'@ба и соросоидите, дето са им измислили водката :).

 17. #17
  Особености на националнот 25 сеп 2014, 16:04
   
  0
   
  0

  Приходящия,присъща на руснаците от няколко века е злоупотребата с алкохол.Останалите пороци не са тяхно дело.С алкохол ,обаче злоупотребяват всички северни народи,където и когато могат финансово да си го позволят.Финландците вземат ферибота през уикенда до Петербург,за да се напият евтино.На шведите и норвежците понеже им е далече,а в заведанията суперскъпо,те пък се комбинират по няколко семейства с алкохол от супермаркета и се налокват на пикник.Англичаните пък търчат у нас да се напият,като кучета отвързани от синджир.Ти вижзал ли си как пият поляците и какво става след като се напият?Изпадат в делириум.Руснаците ряпа да ядат пред тях.Особености на националното пиене,които в крайна сметка северният климат унифицира.

 18. #18
  приходящ 25 сеп 2014, 16:38
   
  0
   
  0

  До #17:
  Е, това чукане чаках :).
  Нека първо да си огледаме собствените кривини, а после да говорим за привнесени отвън с разни кемтрейлс-и, рептили и вся остальная непющая сволоч :).

 19. #19
  Особености на националнот 25 сеп 2014, 17:17
   
  0
   
  0

  Ами ние българите пием с табиет,традиция и заради компанията,но в никакъв случай не се наливаме до безпаметност като гореизброените нации.Така,че относно пиенето гореизброените са си направо медицински и психиатрични случаи на зависими хора,избиващи се комплексите с ежеседмично алкохолно натравяне,стига да им падне случай евтино да се налочат.

 20. #20
  Бай Хуй 25 сеп 2014, 17:25
   
  0
   
  0

  Сега то ингилизинот и у тях си се справя с тая работа. Картинки като две гювендии да влачат трета, във видимо нетрезво състояние в 10 сутринта по оживена улица на индустриален град като да сме ги виждали в Южен Йоркшир, не по Москва река. Еле па тая дето я влачеха и пееше така, че баба и Лизи у Лондон чуваше. Не че и руснаците не пият - пият си хората. Ама все по-табиетлийската. А виж ингилизинот пие с една единствена цел - да се усмърти. А приходящ, ти щом си чакал чукане, така и да беше казал де! Идвай тука при нас, малко по-на юг от Анадола, все ще намерим кой да те изчука, въпреки, че ще е трудно щото сигурно си грозен пък тука има доста руски дами.

 21. #21
  Енчо Добрев 25 сеп 2014, 20:40
   
  0
   
  0

  Бай Хуй, руски дами, що е това понятие? Наздраве!

 22. #22
  Бай Хуй 25 сеп 2014, 22:37
   
  0
   
  0

  Ааа наминават джанъм,наминават таквизи едни от север насам да пазарят и да се препичат, тука един плаж имаме току до пустинята, едни такиви русички и засуканички и интелигентни. Не ги бъркай с украинките джанъм, то туй не е жена, то туй е професия. Та за това на приходящия даже индиеца дет се грижи за на бай ти камилите няма да му е навит да му посади борче.... Така неорахатясан ще си ходи горкия приходящ.

 23. #23
  Иванн 26 сеп 2014, 10:22
   
  0
   
  0

  Нищо подобно, това е рвзултат от примитивизма на българина. Особено днес историята е наука, докато т.нар. русофобия и русофилия са напълно ирационални понятия
  Много хора се хванаха на тази комунистическа въдица, дори много антикомунисти.
  А държавата и политиката не се управляват от русофилия и русофобия. Но нали трябва да подържаме статуса си на възможно най- отнесен народ и така правим. Отворете сайта на Иво Инджев и ще видите, че и той е захапал тази измама за русофилията и русофобията. Такива простотии не се говорят в нито една страна.

 24. #24
  Бай Хуй 26 сеп 2014, 11:01
   
  0
   
  0

  Да отворим сайта на агента на ДС Иво Инджев дет драпа да се намаже на новите си господари и иска да бутне паметната плоча за битката при Калиакра? Ти чу ли се къв съвет даде на бай си? После трябва два дни да гледам "Кухня" и "Ледниковый период" и други такива с участието на любимите ми руски актриси, да ми се изчисти от главата гнусотията дето тоя човек, щот жените на бай ти толкоз кадаиф и балкава не могат направи.

 25. #25
  Иванн 26 сеп 2014, 16:18
   
  0
   
  0

  Предлагам всички коментатори на сайта да вземат пример от горния и да ползват като ник и други жаргонн названия от половата система на мъжете и жените. По този начин ще се засили патриотичния и националноя дух в този сайт
  То се е видяло че тук цари силен комунизъм и цинизъм.
  Спокойно Бай.. , нищо в България няма са се бута, колкото се бутна кмунизма, толкова ще се бутнат и паметниците на болшевизма

 26. #26
  Бай Хуй 26 сеп 2014, 22:31
   
  0
   
  0

  Ей казах ти да четеш книжки по-горе, не учебника на блатните кикимори! Къде адмирал Фьодор Ушаков(неговата паметна плоча иска да бута Мекотелото ако не си разбал), къде болшевизъм? А впрочем плочата я сложи бай Цонко дет кметува у Каварна от малко след комунизма. Аман от натурални идиоти!

 27. #27
  Пет шест 27 сеп 2014, 16:17
   
  0
   
  0

  Красновчо Ивански,като историята е наука,я ми изброй 5-6 имена на световно известни учени историци.Май можеш да изброиш 5-6 имена на дилетанти и лаици?

 28. #28
  Иванн 28 сеп 2014, 04:53
   
  0
   
  0

  Колкото искаш,толкова мога да ти изброя,но се придържам основно към съветските и руските историци,както тези,които се придържат към комунистическата пропаганда,така и тези,които я разобличават. Разбира се има и няколко български добри историци като Николай Генчев и Илчев,но за съжаление са покойници.Последния издаде спмените на проф. Богдан Филов още по време на строителството на комунизма и много трудно се намираха.
  Но вие комунистите на сайта не сте ги чели,ако има поне един,който да е чел това издание,получава бутилка уиски и руска водка Белуга.

 29. #29
  Мирча Кришан 28 сеп 2014, 11:54
   
  0
   
  0

  Абе Иваннчо питам те за световни иторици от САЩ,Великобритания,Франция,Германия,Русия,а ти като Мирча Кришан ми отговаряш за краставицата.Май едни историци - аджамии са ти основен източник на информация?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка