Шабла 2021-2: Разчетите на зенитно-ракетен комплекс С-75 М3*„Волхов“

Pan.bg 14 сеп 2021 | 19:44 views (8331) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на ВВС
снимки: Огнян Стефанов

Стрелбите, които проведоха военнослужещите със ЗРК С-75М*„Волхов“, преминаха изключително успешно.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Организирането на тазгодишното участие на комплекса в „Шабла 2021-2“ бе истинско предизвикателство за цялото командване на 1-ва Зенитно-ракетна база – Божурище с командир полковник Валери Ценов и подчинените формирования. Причината за това е дългият период, през който неговото използване е било предназначено за създаване на мишенна обстановка за другите типове наземно базирани средства за противовъздушна отбрана.

За целите на бойното му използване, бе сформиран нов екип от специалисти от 6 формирования, разположени в различни населени места на територията на страната ни.
Подполковник Ивелин Стоянов, началник на Оперативен център на ВФ 22320 – Божурище и командир на стрелбите, сподели, че добрата поддръжка и своевременна подготовка на С-75 и ракетите, в едно с професионалната и екипна работа на разчета, са причината за петте успешни пуска на ракетите, които поразиха мишените на 10 и 11 септември 2021 година.

„Щастлив съм, че комплексът ще бъде в принос за противовъздушната отбрана на страната, защото на този етап с тази техника разполага. Ние, като военнослужещи трябва да предприемем всички необходими мерки да поддържаме в готовност и изправност наличната ни техника и да подготвяме специалистите си за немейното пълноценно използване, защото така се осигурява приемственост в обучението и се съхраняват способностите на Българската армия“ заяви подп. Стоянов.

Подполковник Стоянов призна, че досега е участвал като „огневак“ и за първи път като командир на стрелбата на комплекса, поради което не е могъл на живо да види пусковете. „Само ги чух и видях на индикаторите“ и обясни, че наблюдаваният разрив на бойната част на ракетата при достигането й до целта е сигнал за разчета, че мишената е поразена успешно.

Командирът подчерта, че без общите усилия на Смесения технически дивизион и всички командири от Божурище, Шабла, Кичево, Стара Загора, Костинброд и Черноморец, които са отделили военнослужещи от техния състав, за да се проведат реалните действия на зенитен полигон „Шабла“, комплексът „Волхов“ нямаше да успее да проведе експерименталните и бойни стрелби. В допълнение той сподели: „Благодаря и на всички офицери, сержанти и войници от разчета, които дадоха всичко от себе на полигона, за мотивацията да сформираме силен екип и да постигнем целите си, както и на двамата офицери за насочване – майор Мирослав Благоев и капитан Веселин Василев за точните пускове!“ Той изрази надежда за следващите стрелби да бъдат извършени бойни стрелби с всички зенитно-ракетни комплекси в Българската армия.
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Шабла 2021-2: Разчетите на зенитно-ракетен комплекс С-75 М3*„Волхов“

ПРЕДИШНА СНИМКА 6/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка