Започнаха националните чествания, посветени на героизма на майор Олимпи Панов

Pan.bg 23 фев 2022 | 07:08 views (1364) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: otbrana.com


Организатори на първата проява, която се проведе днес в Русе, бяха Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса „Олимпий Панов", Община Русе, Община Попово и Клуб 45, който обединява преминалите през славната 45-та армейска артилерийска бригада.

Тази година се навършват 170 години от рождението на Олимпи Панов и 135 години от неговата гибел. Левски го наричаше „Братленце Панов”, а Каравелов - „Гълъб Панов”. Помни се и категоричното Ботево възклицание: „Олимпий е отличен момък”. Той е фактическият главнокомандващ в победоносната за нас Сръбско-българска война, когато защитихме Съединението на България.


За предстоящите чествания е създаден Инициативен комитет, който е изготвил програма със събитията през цялата 2022 г. Председател на комитета е академик Георги Марков, замесник-председател – генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров, а генерал-майор от запаса Вълчо Фотев и полковник от запаса Ангел Тасев са членове от Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса (ААРЗ), която носи името на Олимпи Панов.

В програмата за честванията е включена и Национална конференция под надслов “Герой до края. Олимпий Панов умря, както бе живял – достойно, храбро и гордо”, която ще се състои през юни. През юли предстои провеждането на автопоход до Болград, в Украйна, където ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Олиимпи Панов в родното му място.

Днес в Русе с участието на военнослужещи от Центъра за подготовка на водачи и логистични специалисти с командир подполковник Павлин Илиев се състоя тържествената церемония по повод 135 години от разстрела на майор Панов и офицерите от Русенския гарнизон майор Атанас Узунов, майор Олимпи Панов, капитан Зеленгоров, поручик Кръстеняков, поручик Кожухарски, подпоручик Енчев, подпоручик Тръмбешки, Тома Кърджиев и Александър Цветков.

Събрахме се тук, за да се поклоним пред паметта и делото на един велик българин, роден в Бесарабия, майор Олимпи Спиридонов Панов, започна своето слово пред паметника ген. Тотомиров. Тук сме, продължи той, за да почетем опълченеца от войната за освобождението ни от турско робство, който за проявен героизъм е награден с медал и произведен в първо офицерско звание. Тук сме, каза още генералът, за да почетем офицера, който е командващ артилерията в Сръбско-бългрска война, а по-късно фактически командващ на войските. Днес, когато времената са бурни, както някога, ние сме длъжни да запазим трезвата си мисъл и да отдаваме почит на хората, които са жалонирали нашата държава след Освбождението, каза в приветстивето си към участниците полковник от запаса Трифон Трифонов, заместник-кмет на Община Попово и заместник-председател на ААРЗ. Той прочете част от записките на тогавашния военен министър капитан Константин Никифоров. В тях се посочва, че със своята храброст, хладнокръвие, решителност, енергичност, бойна опитност, способност да хваща общото положение и да съставлява вярно понятие за него, със своето образование, знание на военната история и увереност в себе си и в българския солдатин, със своите умни съвети веднага след пристигането на Сливница на 4 ноември 1885 г. Олимпи Панов подчини на свото влияние и княза главнокомандващ, и на другите офицери, които бяха загубили навика си след първите наши несполуки. Без него князът не е смеел нищо да предприеме.

Панихида за загиналите отслужи архимандрит Симон. В края на церемонията бяха поднесени поднесени венци и цветя в знак на признателност към паметта на офицерите от ААРЗ, от името на командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, Клуб 45, който обединява преминалите през славната 45-та армейска артилерийска бригада, дислоцирана в Търговище, РС на СОСЗР, Общинска организация в СОСЗР в Русе, кметовете на Русе, Търговище, Разград, Попово и Две могили и Тракийското дружество в Търговище.
В поклонението се включиха още председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, кметът на Две могили полковник от запаса Божидар Борисов, майор от запаса Димитър Вълков – председател на РС на СОСЗР и плеяда артилерийски командири от София, Русе, Пловдив, Разград, Търговище Попово, Две могили и други градове от страната.
***
Майор Панов е роден на 17 (29) юни 1852 г. в бесарабското село Шоп Тараклия. Произхожда от семейство на българи, преселници от Плевенско. Бил е доброволец в Сръбско-турската война, подофицер и прапоршчик в 1-ва дружина на Българското опълчение; военен министър във временното правителство на Петко Каравелов. Едва 35-годишен той е осъден на смърт и разстрелян край Русе на 22 февруари 1887 г. заради опита му да се включи в Русенския бунт на офицерите - русофили

image
image
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка