Заключителна международна партньорска среща по проект DERIN в Хърватска

Pan.bg 07 юни 2023 | 07:35 views (653) commentaries(0)
img Pan.bg

На 11.05.2023г., в гр. Загреб, Република Хърватска, се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по програма Еразъм+, КД 2. Срещата беше организирана от Научноизследователски институт и Морски квалификационен и научноизследователски център към Технически университет – Варна.

Проектът дава възможност чрез разработване на иновативни методи за преподаване и материали в подкрепа на обучители и оценители и чрез онлайн обучение и VR оценяване на персонала на морския и речен кораб, обучаемите да придобият морски работни места в съответствие със стандартите на STCW.

По проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), Технически университет – Варна и експертите от морските специалности, работят в тясно сътрудничество със специалисти от CERONAV Romania, Faculty of Transport and Traffic Sciences, University of Zagreb, Croatia; STC Group, Netherlands; Latvian Maritime Academy, Latvia и Estonian Nautical School, Estonia.

На срещата бяха обсъдени и демонстрирани иновационните методи и нововъведенията, постигнати през периода на изпълнение на проекта, в сферата на виртуалната реалност и дигиталното обучение на студенти и морски лица.

По-конкретно, по време на проведената заключителна среща в гр. Загреб бяха демонстрирани виртуалните специализирани курсове за обучение на морски лица, разработени от всеки един от партньорите, както и бяха обсъдени идеи за продължение на проекта с въвеждането на нов, още по-прецизен метод, чиято основна цел е подобряване и надграждане на разработената до момента технология за дигитално обучение.

Едни от многото подобрения в платформата за обучение са възможността да се ползва от всеки притежаващ мобилен телефон или таблет, както и употребата в офлайн режим, позволяващ автономна работа със сценария след първоначалното изтегляне, без нуждата от наличието на активна интернет връзка. По този начин може да се ползва по всяко време и от всяка точка на света, дори и ако обучаемия е на борда на кораб.

Участниците в срещата се обединиха относно възможността за разширение на диапазона на предлаганите до момента виртуални обучения с фотограметрично заснемане на външни райони и ползването им за различни дигитални изследвания и обучения.

/www1.tu-varna.bg/

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка