НИЕ ПОМНИМ - 100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АТАНАС АТАНАСОВ - ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ ОСЕМ

Pan.bg 26 фев 2024 | 11:16 views (837) commentaries(0)
img АТАНАСОВ, АТАНАС ИЛИЕВ, откъс от големия авиационен автор Цветан Цаков - "20 век - Кой кой е в авиацията" - списание Криле брой 3 1996

На 4 февруари се навършиха 100 години от рождението на един голям българин. Неговата личност е забравена от доста хора, но ние ще припомним...

Изтъкнат авиационен командир, един от групата на първите 8 летци, получили званието “Военен летец първи клас” (1953 г.)
Почива на 18 януари 2011 г.


Атанас Атанасов е роден на 4 февруари 1924 г. в с. Габаре, област Враца. Полковник Атанас Атанасов е летец-пилот от първия авиационен випуск на Военновъздушното училище след Втората световна война. Той е един от осемте летци, удостоени на 23 септември 1953 г. с най-високото професионално звание „Военен пилот – І клас”. Командир е на 21-и изтребителен авиационен полк в Узунджово. Командир е на 10-а изтребителна авиационна дивизия в Граф Игнатиево. Началник е на авиацията на ПВО и ВВС. Полковник Атанас Атанасов се отличава със своята всеотдайност, изпълнителност, точност, изключително висока взискателност към себе си и към своите подчинени. Полковник Атанас Атанасов е неоснователно репресиран през 1965 г. – освободен е от длъжност, разжалван е, уволнен и интерниран. Реабилитиран е след 10 ноември 1989 г.

Атанасов Фрагмент: “По-добре да не бързаме!”
“Когато започнахме да се готвим за първокласни летци, в нашата авиация никой не беше летял нощем. Летяхме денонощно на три смени, а когато не летяхме, дежурехме... Веднъж първият сняг ни изненада. Заповядаха ми да излетя срещу нарушител на въздушното пространство. “Ще излетя – казах, - но няма да мога да кацна!” “Ако не можеш да кацнеш – отвърнаха ми, - ще скочиш с парашута.” Току преди излитането изстреляха червена ракета. Потърсиха ни от най-високо място отговорност за забавянето на подготовката на класни летци при тези трудни и невероятни условия. Казах, че ако бързаме, ще убиваме хората си. Ще ги убивате, щом интересите на народа изискват това – отвърнаха троснато. Тогава кой ще остане – попитах. Решиха, че е по-добре да не бързаме...”
(Из “Първите български първокласни летци – 30 години по-късно”, сп. “Криле”, бр. 10, 1983 г.)

Атанасов Плюс: “Начетен, строг, суров”
“Всеотдаен, изпълнителен, точен; строг, взискателен към себе си и другите. Човек, познаващ отлично авиационното дело. Летеше с желание. Беше предпазлив и сдържан. Начетен, тежеше на мястото си. Почти педантичен относно качеството на предварителната подготовка. Добре организираше подготовката и ръководеше полетите. Строг, суров, по-възрастен от нас, той умееше да създава дистанция, от днешна гледна точка полезна, но тогава не биваше разбирана...”
(Из колективен портрет на А. Атанасов, направен от другарите му – равни с него първи първокласни летци, сп. “Криле”, бр. 10, 1983 г.)

Снимка на първите осем летци, получили званието "Военен летец първи клас" - архив списасание КРИЛЕ

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка