Френските елитни снайперисти : наблюдение, разузнаване и неутрализиране

Pan.bg 28 май 2015 | 10:54 views (3220) commentaries(7)
img Превод от френски за ПАН.БГ : Живко Милев, UPV Montpellier 3, M2 HMDPS

Сам или в група по двама, френският снайперист е натоварен със задачата да шпионира врага преди предприемането на дадена мисия, след което обяснява на своите другари ситуацията преди бойните действия и ги пази в последвалата мисия. Трима военни, представители на всяка една от френските армии, разказват техният живот и техният опит по време на военните операции, в които са участвали.

Поп/СПА 20

Във военновъздушните сили, снайперистите служат в трите звена командоси-парашутисти /спа 20/. По време на селекцията, за да интегрира едното от тях, Лоик, днес с чин капорал-шеф, открива своят талант за стрелба. Командос от девет години, през 2009та година, той се ориентира към професията снайперист. След три седмично обучение, той става първо прецизен стрелец, след което продължава обучението си, за да стане елитен снайперист на голяма дистанция /Teld/. За това си решение Поп, както го наричат неговите колеги, казва : ''Това което ме привлече в тази специализация е факта, че противно на прецизният стрелец, снайперистът търси врага.''. В продължение на шест седмици, той се учи да се замаскира, да се движи сам, да преценява дистанцията с очи и да настройва оръжието си.
''Ние използваме пушка Sako TRG-42, с калибър 8,59. Тя тежи около 8 килограма и е снабдена с очила за нощно виждане.Нейната дръжка може да се маха, поради което може да се използва при скачане с парашут.'', добавя Поп. На 35 години, той е участвал е участвал в операции в Чад, Джибути, Афганистан, Мали, Йордания и е бил парашутиран шест пъти във вражеска територия.
''Главно, екипът е част от между-войскова тактична група, наречена GTIA. Моята мисия е непосредсвената защита на въздушният контролйор, но мога да бъда използван и като допълнителен снайперист към GTIA. Мога да бъда изпратен и сам, с цел да шпионирам врага от възможно най-малка дистанция. Изисква се голяма самостоятелност.''. Това далеч не е единственото качество на Поп. Неговият капитан и шеф на група Ян казва : ''Той е обсебен от работата. Той е много търпелив и много бърз, но неговото главно качество е неговият много предвидим дух.''. През неговите очила вижда по-надалеко и предвижда реакциите на противника. Доказва го в Мали, където неговата
група е атакувана многократно от терористи, капорал-шеф Поп извършва неутрализиращ изстрел. Той е насочен срещу един от терористите, който е искал да използва гранатомет срещу него. ''Това се случи за първи път. В самият момент мислим единствено за мисията, как да предпазим другарите си и самият себе си. Трябваше задължително да се спре противниковата стрелба.'', си спомня Поп. Специалистът набляга, също така и на влиянието върху психиката на един такъв жест : ''Такъв изстрел не се извършва на сляпо. Виждаме резултата върху самият човек. Това не са картини, за които искаме да си спомняме, но най-важната цел на един снайперист е да унищожи опастността и да продължи мисията.''.
Поп е също така първият французин, който е успял да валидира стажа Teld, предлаган от британците. Той представлява снайпер надпревара на Кралското въздушно поделение, което е едно от най-трудните в света. Децата на Поп се гордеят много с това.

image
Ларго/ морски командос

Следвал за пеизажист, той става елитен стрелец... През 2003 година, Ларго, който днес е втори майстор, взима зелена барета, която е давана на морските командоси. За това той казва : ''Не защото я носим и затова всичко е придобито. Тя трябва да се заслужи през цялата военна кариера.'' Като командо от Монфорт, той е радиооператор и квалифициран фотограф. През 2006, след пет седмичен стаж във военното училище за морски стрелци в Лориан, той взима квалификация за прецизен стрелец. След това, заминава на четири месечна мисия в Афганистан и е част от групата командоси Пенфентейо, специализирани в събирането на информация. ''В последствие групата е използвана, за организиране на специални мисии за неутрализиране и наблюдение, а той е използван като снайперист на дълги дистанция.'', обяснява Ларго. В международните мисии, той трябва да търси информация в най-голяма близост до врага: ''Ние тръгваме с около 60 килограма на гръб за около 3 дни, аз давам сметка за това което виждам, правя пълен план на капаните за достъп и на позицията на врага... и давам последна информация на групата, която е готова да атакува. Аз осигурявам подкрепата и продължавам да давам информация през самата атака.'' В по-голямата част от мисиите, снайперистът не извършва неутрализиращи изстрели. Като втори майстор, той се е намесвал много пъти по време на операциите в Афганистан и в Мали. За да извършваме тази професия, ''Не трябва да бъде някой нервен. Един Teld, както той казва, не представлява някой луд по стрелбата. Трябва да си зададем правилните въпроси, преди да натиснем спусъка : Дали наистина е враг? Дали е въоръжен? Дали ситуацията влиза в рамките и правилта на мисията? И всичко това за части от секундата.'' Извън сухопетните операции, специалността на морските командоси е да участват в морски мисии и най-вече в борбата с наркотрафика на Антилските острови. ''Връщам се от мисия на фрегатата за наблюдение Вентоз. С моят екип се намесихме в преследването на лодка Go Fast, транспортираща канабис. Бях качен в хеликоптер и трябваше да стрелям в посока моторите на лодката, за да се опитам да я спра, след като предупредителните изстрели на моят колега не дадаха резултат. Такъв изстрел е много труден, поради голямата скорост на лодката, вълнението на водата, движението на хеликоптера ...''. След мисиите, Ларго презарежда с жена си и с работа в неговата градина.

Бют, 152 RI
image
Антони, който се описва като по-скоро дискретен, е на 32 години и има вече 13 години военнен опит. След обучението си, свързано с каросерията на автомобилите, неговият вкус към приключения го кара да се запише във сухопътните сили през 2002 година. Той постъпва във 152-ро пехотно поделение, намиращо се в Колмар, където днес е вече с чин капорал-шеф. ''На времето поделението търсеше прецизни стрелци. Предложиха ми да мина различни тестове и излезе, че съм добър стрелец.'', разказва той. След нормалното обучение, той продължава със стажа за прецизни стрелци. ''През четирите седмици, учехме теорията в поделението. Стрелбата, маскировката, разузнаване... След това заминах за Кайлюс и в тренировачният център за стрелба на пехотата, който се намира в полето Ларзак, за практиката. Не беше лесно, понеже трябваше да се записват много неща.'' През септември 2002 той става прецизен стрелец, след което продължава с обучението за елитен стрелец / снайперист/. През 11-те седмици, той научава как да се инфилтрира, да стреля и да работи със спотер /наблюдател/. За капорал-шефа : тази специалност е най-добрата. Чуствам се наистина полезен, понеже мисията ми не е само да натискам спусъка, но и да наблюдавам и разузнавам.'' Бют /цел, гол/ е прякор, даден му от колегите. Той обяснява : ''Спотера е често човек с повече опит от стрелеца, понеже той го упътва, наблюдава растителността, изчислява скоростта на вятъра, атмосферното налягане...за да има успешен изстрел.'' Капорал-шефът, който вече е участвал в десет международни операции и най-вече на Балканите, Кот д'Ивоар и Либан. Но най-маркиращите го мисии е извършил в Афганистан и Централно-африканската република. ''През 2011 бях базиран с моята група в Суроби, като част от 152ро сухопътно поделение. Понякога бяхме хелипортирани на високи точки, понякога патрулирахме. Моите мисии бяха : наблюдение, спомагане на другите групи и разузнаване. Най-вече се налагаше да правя така наречените ''warning shots'' – предупредителни изстрели. Шумът от изстрела е специфичен и ката врага да наведе глава, както казваме. , разказва капорал-шефа.'' Понякога стрелец, понякога спотер, той използва различни оръжия като FR-F2 или PGM. ''По време на моята мисия в Централно-африканската държава миналата година, бях спотер. Една група беше атакувана в Банги и трябваше спешно да отида да я подсиля. На място, с моят стрелец, намерихме благоприятна позиция за наблюдение. Видях един мъж, въоръжен с гранатомет и в готовност да стреля срещу моите другари. С моите разяснения и прецизността на моят стрелец, ние извършихме разрушителен изстрел. Веднага след това, напрежението се понижи, атаката спря. Беше ми олекнало за моите другари., споделя капорал-шефа. След завръщането си от своята мисия, Антони се прибира при своята приятелка. Близо до природата, той презарежда на спокойствие в алзаската гора.

Източник : http://fr.calameo.com/read/00033162780243ec89192 , страници 30-32, Флора Кантин

Допълнителна информация :

http://le.cos.free.fr/commando-marine.htm
http://fr.wikipedia.org/wiki/Tireur_de_pr%C3%A9cision
http://fr.wikipedia.org/wiki/Brigade_a%C3%A9rienne_des_forces_de_s%C3%A9curit%C3%A9_et_d%27intervention
http://en.wikipedia.org/wiki/Sako_TRG
http://www.defense.gouv.fr/actualites/articles/controleur-aerien-avance-une-formation-de-pointe-pour-un-metier-d-elite
http://www.defense.gouv.fr/terre/equipements/armement-individuel-et-collectif/fusil-a-repetition-modele-f2
http://www.pgmprecision.com/fr/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Expert 28 май 2015, 11:25
   
  29
   
  0

  Обучението им включва ли полигона в Коиловци и техника по ръкопашен бой?!

 2. #2
  Rasti 28 май 2015, 11:25
   
  23
   
  0

  Слави и Васко Цоневи от Коиловци, ако прочетат статията ще "умрат" от смях ! ! !

 3. #3
  Хубаво, но.... 28 май 2015, 15:29
   
  2
   
  0

  Бат' Живко, няма ли кой да те провери за правописните грешки?

 4. #4
  hektor 28 май 2015, 17:22
   
  10
   
  0

  Това което описват в "изключително професионалното"обучение на франсетата ,ако си спомняте беше много лесно парирано от едни пазачи на люцерна: да не я опоскат циганите.
  Не ми се мисли ,ако бяха пък циганите там в този момент.И до сега нямаше да ги знаем къде са тези изключително професионално обучени френски ГЕРОИ.
  За оборудването им, къде щеше да бъде продадено и на каква цена нямам нужната компетенция.
  ПС: Препоръчвам на уважаемият от мен сайт:- Известно време прекратете или поне намалете суперлативите за нечии изключителни успехи в обучението на определени воискови подразделения.
  /Постарах се да бъда максимално учтив/

 5. #5
  Горби 28 май 2015, 17:46
   
  0
   
  0

  По-добре не споменавайте името на "преводача"...

 6. #6
  Куга 28 май 2015, 18:43
   
  0
   
  0

  Шлабори!

 7. #7
  Thunder 29 май 2015, 16:10
   
  1
   
  0

  Те ги франсетата на мисия в Коиловци !

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка