Пьрва част.Пълният текст на интервюто на Владимир Путин с Тъкър Карлсън

Pan.bg 09 фев 2024 | 04:23 views (3777) commentaries(0)
img
пан.бг

превод от Комсомолска правда

Пълният текст на интервюто на Владимир Путин с Тъкър Карлсън: Какво каза президентът

Прочетете на WWW.KP.RU: https://www.kp.ru/daily/27565.5/4889263/
Публикуваме пълния запис на интервюто на Владимир Путин с Тъкър Карлсън

Превод от английския препис на уебсайта на Тъкър Карлсън на руски. Възможно е да има някои неточности в превода.Владимир Путин, снимка: kremlin.ru


Тъкър Карлсън:

- Интервюто с руския президент Владимир Путин е заснето на 6 февруари 2024 г. около 19:00 часа в сградата зад нас, тоест, разбира се, в Кремъл. Интервюто се фокусира основно върху продължаващия конфликт в Украйна, как започна, какво се случва и най-важното как може да завърши.

Една забележка преди гледане. В началото на интервюто зададохме най-очевидния въпрос: защо направи това? Чувствахте се заплашени, непосредствена физическа заплаха и това е вашето извинение. И отговорът, който получихме, ни шокира.

Путин говори много дълго, може би половин час, за историята на Русия, започвайки от осми век. И честно казано, ние си помислихме, че това е флибустер и го сторихме досадно и го прекъснахме няколко пъти, а той отговори. Беше раздразнен от намесата. Но в крайна сметка стигнахме до извода, че това не е метод на флибустер. Разговорът нямаше ограничение във времето. Говорихме повече от два часа. Това, което предстои да видите, ни се стори искрено – независимо дали сте съгласни с него или не.

Владимир Путин смята, че Русия има исторически претенции към части от Западна Украйна. Вярваме, че това трябва да се разглежда като искрен израз на това, което той мисли.

Тъкър Карлсън: Г-н президент, на 22 февруари 2022 г. се обърнахте към вашата страна, когато започна конфликтът в Украйна, и казахте, че действате, защото сте стигнали до заключението, че Съединените щати, чрез НАТО, могат да инициират - цитат - изненадваща операция, нападение срещу вашата страна. Кажете ни защо мислите, че Съединените щати могат да предприемат изненадваща атака срещу Русия. Как стигнахте до това заключение?

Владимир Путин: Въпросът не е, че Америка, Съединените щати щяха да предприемат внезапна атака срещу Русия. Не казах това. Дали водим токшоу или сериозен разговор?

Тъкър Карлсън: Това е много сериозен разговор.

Владимир Путин: Защото основното ви образование, доколкото разбирам, е историческо.

Тъкър Карлсън: Да.

Владимир Путин: Така че, ако нямате нищо против, ще отделя 30 секунди или една минута, за да ви дам бърза история, за да ви дам малко историческа предистория.

Тъкър Карлсън: Няма за какво.

Владимир Путин: Нека да видим как започнаха нашите отношения с Украйна. Откъде дойде Украйна? Руската държава започва да се оформя като централизирана държава. А годината на основаване на руската държава се счита за 862 г., когато новгородските жители поканиха варяжкия княз Рюрик от Скандинавия да царува.

През 1862 г. Русия празнува 1000-годишнината от своята държавност. А в Новгород има мемориал, посветен на 1000-годишнината на страната.

През 882 г. наследникът на Рюрик, принц Олег, който всъщност действаше като регент на малкия син на Рюрик, тъй като Рюрик беше починал по това време, дойде в Киев. Той изгони двама братя, които очевидно някога са били членове на отряда на Рюрик. Така Русия започва да се развива с два центъра на власт - Киев и Новгород.

Следващата много значима дата в историята на Русия е 988 г., това е кръщението на Русия, когато княз Владимир, правнукът на Рюрик, покръства Русия и приема православието или източното християнство. От този момент нататък централизираната руска държава започва да укрепва.

Защо? Заради една единствена територия. Сложни икономически отношения. Същият език. И след кръщението на Русия, същата вяра и управлението на княза, централизирана руска държава започва да се оформя.

Още през Средновековието княз Ярослав Мъдри въвежда реда за наследяване на престола. Но след смъртта му нещата се усложняват по различни причини. Престолът не се предава директно от баща на най-големия син, а от починалия принц на неговия брат. След това на синовете си. Всичко това доведе до разпокъсване и края на Русия като единна държава.


Нямаше нищо особено в това. Същото се случи тогава и в Европа. Но разпокъсаната руска държава стана лесна плячка за империята, създадена по-рано от Чингис Хан. Неговите наследници, а именно Бату, разграбили и унищожили почти всички градове. Южната част, включително Киев, между другото, и някои други градове, просто загубиха своята независимост.

В същото време северните градове запазиха част от своя суверенитет. Те трябваше да плащат данък на ордата, но успяха да запазят част от своя суверенитет. И тогава започна да се оформя единна руска държава с център в Москва.

Южната част на руските земи, включително Киев, постепенно започва да гравитира към друг магнит - центъра, който се формира в Европа. Това беше Великото литовско княжество и дори се наричаше Литовско-руското княжество, защото значителна част от това население бяха руснаци. Говореха староруски и бяха православни.

Но тогава се случи обединение, съюзът на Великото литовско херцогство и Кралство Полша. Няколко години по-късно е подписана друга уния, но този път в религиозната сфера някои православни свещеници попадат под властта на папата. Така тези земи стават част от полско-литовската държава.

Десетилетия наред поляците колонизират тази част от населението. Те въведоха език там, опитаха се да затвърдят идеята, че това население не е изцяло руско, че тъй като живеят в покрайнините, те са украинци.

Първоначално думата украински означаваше, че човек живее в покрайнините на държавата, в покрайнините или се занимава с гранична служба. Нямаше предвид конкретна етническа група. Така че поляците се опитваха по всякакъв начин да колонизират тази част от руските земи и всъщност се отнасяха към нея доста сурово, ако не и жестоко. Всичко това доведе до факта, че тази част от руските земи започна да се бори за правата си. Те написаха писма до Варшава с искане правата им да бъдат зачитани.

Тъкър Карлсън: Съжалявам. Бихте ли ми казали в кой период - губя представа в каква история сме през периода на полското потисничество над Украйна?

Владимир Путин: Това беше през 13 век. Сега ще ви разкажа какво се случи по-късно. И през 1654 г., дори малко по-рано от тази година. хората, които притежаваха тази част от руската земя, поискаха те да бъдат изпратени на владетели от руски произход и православна вяра. Но Варшава не им отговори и на практика отхвърли исканията им. Те се обърнаха към Москва, за да ги вземе Москва. За да не си помислите, че си измислям, ще ви дам тези документи.

Тъкър Карлсън: Не звучи като това, което си измисляте. И не съм сигурен, че това има нещо общо със случилото се преди две години.

Владимир Путин: Но все пак това са документи от архивите. Копия. Ето писма от Богдан Хмелницки, човекът, който тогава контролира властта в тази част от руските земи, която днес се нарича Украйна.

Той пише до Варшава с искане правата им да бъдат защитени. И след като получи отказ, той започна да пише писма до Москва.

Те искат да ги вземат под силната ръка на московския цар. Копия от тези документи са налични. Ще ви ги оставя за добър спомен. Има превод на руски. Можете да го преведете на английски по-късно.

Но Русия не се съгласи да ги приеме веднага, предполагайки, че ще избухне война с Полша. Въпреки това през 1654 г. руското събрание на висшето духовенство и земевладелците, начело с царя, което беше представителният орган на властта на староруската държава, реши да включи част от староруските земи в Московското царство.

Както се очакваше, започна война с Полша. Продължава 13 години, след което през 1654 г. е сключено примирие. И 32 години по-късно е подписан мирен договор с Полша, който те наричат ​​Вечният мир. И тези земи, целият ляв бряг на Днепър, включително Киев, отидоха в Русия. И целият десен бряг на Днепър остана в Полша.

При управлението на Екатерина Велика Русия си възвърна всичките си исторически земи, включително на юг и на запад, всичко това продължи до революцията. Преди Първата световна война австрийският генерален щаб залага на идеите на украинизацията и започва активно да пропагандира идеите на Украйна и украинизацията.

Мотивът беше ясен. В навечерието на Първата световна война те искаха да отслабят потенциален враг и да осигурят благоприятни условия за себе си в граничната зона. По този начин възникналата в Полша идея, че хората, живеещи на тази територия, уж всъщност не са руснаци, а принадлежат към специална етническа група, украинци, започва да се разпространява от австрийския генерален щаб.


Още през 19 век се появяват теоретици, призоваващи за независимост на Украйна. Въпреки това всички те твърдяха, че Украйна трябва да има много добри отношения с Русия. Те настояваха за това.

След революцията от 1917 г. болшевиките се стремят да възстановят държавността, започва гражданска война, включително военни действия с Полша. През 1921 г. е обявен мир с Полша. И според това споразумение десният бряг на Днепър отново беше даден на Полша.

Хитлер предлага на Полша мир и договор за приятелство. Съюз, изискващ в замяна Полша да върне на Германия така наречения Данцигски коридор, който свързва по-голямата част от Германия с Източна Прусия и Кьонигсберг. След Първата световна война тази територия е прехвърлена на Полша. И вместо Данциг възникна град Гданск. Хитлер ги моли да го предадат приятелски, но те отказват. Разбира се, те все още са сътрудничили на Хитлер и са участвали заедно в разделянето на Чехословакия.

Тъкър Карлсън: Но позволете ми да попитам, вие спорите, че Украйна и със сигурност част от Украйна, Източна Украйна, по същество е била Русия в продължение на стотици години. Защо просто не го приехте, когато станахте президент преди 24 години? Имате ядрени оръжия. Те не го правят. Всъщност това е вашата земя. Защо чакахте толкова дълго?

Владимир Путин: Ще ви кажа, ще стигнем. Може да е скучно това, което казвам сега, но обяснява много неща.

Тъкър Карлсън: Не е скучно. Просто не съм сигурен колко уместно е това.

Владимир Путин: Така че преди Втората световна война Полша е сътрудничила на Хитлер. И въпреки че не се поддаде на исканията на Хитлер, тя все пак участва в разделянето на Чехословакия заедно с Хитлер, тъй като поляците не дадоха на Германия Данцигския коридор и отидоха твърде далеч, тласкайки Хитлер да започне Втората световна война.

Защо започва войната с Полша на 1 септември 1939 г.? Полша се оказа непримирима и Хитлер нямаше друг избор, освен да започне изпълнението на плановете си с Полша.

Войната започва и Полша става жертва на политиката, която води срещу Чехословакия. Освен това, според известния пакт Молотов-Рибентроп, част от територията, включително Западна Украйна, трябваше да бъде прехвърлена на Русия, като по този начин Русия, която тогава се наричаше СССР, си върна историческите земи.

След победата във Великата отечествена война, както ние наричаме Втората световна война, всички тези територии окончателно бяха приписани на Русия, на СССР. Що се отнася до Полша, тя очевидно е получила като компенсация земи, които първоначално са принадлежали на Германия. Източна част на Германия. Сега това са западните земи на Полша. Разбира се, Полша си върна достъпа до Балтийско море и Данциг. Което пак получи полско име. Така се разви тази ситуация. През 1922 г., когато се създава СССР, болшевиките започват изграждането на СССР и създават Съветска Украйна, която никога преди това не е съществувала.

Тъкър Карлсън: Точно така.

Владимир Путин: Сталин настоя за включването на тези републики в състава на СССР като автономни образувания. По някаква необяснима причина Ленин, основателят на съветската държава, настоя, че те имат право да се отделят от СССР. И отново, по неизвестни причини, той даде на тази новосъздадена съветска република Украйна някои от земите заедно с хората, живеещи там, въпреки че тези земи никога не са били наричани Украйна, но въпреки това те станаха част от тази съветска република Украйна.

Тези земи включват Черноморския регион, получен при Екатерина Велика и който няма историческа връзка с Украйна. Дори да се върнем към 1654 г., когато тези земи се връщат към Руската империя. Тази територия е била с размерите на 3-4 области на съвременна Украйна, без Черноморския регион. Това беше напълно изключено.

Тъкър Карлсън: През 1654г.

Владимир Путин: Точно така.

Тъкър Карлсън: Очевидно имате енциклопедични познания за региона. Но защо не доказахте през първите си 22 години като президент, че Украйна не е истинска държава?

Владимир Путин: На ​​Съветския съюз бяха дадени огромни територии, които никога не са му принадлежали, включително Черноморския регион. В един момент, когато Русия ги получава в резултат на руско-турските войни, те са наречени Новоросия или другата Русия. Но няма значение.

Важното е, че Ленин, основателят на съветската държава, основа Украйна по този начин. В продължение на десетилетия Украинската съветска република се развива в рамките на СССР. И по неизвестни причини болшевиките отново се заеха с украинизацията. И не само съветското ръководство се състоеше предимно от имигранти от Украйна. По-скоро това се обяснява с общата политика на коренизиране, провеждана от Съветския съюз.


Същото беше направено и в други съветски републики. Ставаше въпрос за насърчаване на националните езици и национални култури, което по принцип не е лошо. Така се създаде Съветска Украйна. След Втората световна война Украйна получава, в допълнение към земите, принадлежали на Полша преди войната, част от земите, които преди това са принадлежали на Унгария и Румъния. Така част от земите са отнети от Румъния и Унгария и прехвърлени на съветска Украйна и те все още остават част от Украйна. Така че в този смисъл имаме всички основания да твърдим, че Украйна е изкуствена държава, създадена по волята на Сталин.

Тъкър: Вярвате ли, че Унгария има право да си върне земите от Украйна и други страни имат правото да се върнат към границите си от 1654 г.?

Владимир Путин: Не съм сигурен дали трябва да се върнат към границите си от 1654 г. Но като се има предвид сталинската епоха, така нареченият сталински режим, който, както мнозина твърдят, е станал свидетел на многобройни нарушения на човешките права и правата на други държави, може да се каже, че те биха могли да поискат обратно тези свои земи, без да имат право да го направя. Поне това е разбираемо.

Тъкър: Казахте ли на Виктор Орбан, че може да получи част от Украйна?

Владимир Путин: Никога. Никога не съм му казвал за това. Никога. Дори не сме водили разговор на тази тема.

Но всъщност знам със сигурност, че унгарците, живеещи там, искаха да се върнат на историческата си земя. Освен това бих искал да споделя с вас една много интересна история.

Някъде в началото на 80-те години отидох на пътуване с кола от тогавашния Ленинград през Съветския съюз, през Киев. Направи спирка в Киев и след това отиде в Западна Украйна.

Отидох в град Берегово, а там всички имена на градове и села бяха на руски и на неразбираем за мен език - на унгарски. Не на украински. Карах през някакво село и имаше мъже, които седяха близо до къщите си и бяха облечени в черни костюми от три части и черни цилиндри. Попитах: „Това някакви артисти ли са?“ Казаха ми: „Не, това не са художници, това са унгарци“. Попитах: „Какво правят тук?“ „Това е тяхната земя. Те живеят тук." Това беше по съветско време, 80-те години. Те запазиха унгарския език, унгарските имена и всичките си национални носии. Те са унгарци и се чувстват като унгарци.

Тъкър Карлсън: Но много държави са разочаровани от преначертаването на границите от войните от 20-ти век и войните отпреди хиляда години, тези, които споменахте. Но работата е там, че не казахте това публично до февруари 2022 г.

Вие обяснявате много подробно, че сте се чувствали физически заплашени от Запада в НАТО, включително потенциална ядрена заплаха. И те принуди да действаш. Това справедлива характеристика на казаното от вас ли е?

Владимир Путин: Разбирам, че дългите ми речи вероятно надхвърлят жанра на интервюто. Затова първо те попитах: сериозен разговор ли ще водим или шоу? Ти каза, че е бил сериозен разговор. Така че, моля, изтърпете ме. Наближаваме момента на създаването на Съветска Украйна. Тогава, през 1991 г., Съветският съюз се разпадна и всичко, което Русия щедро даде на Украйна, беше откраднато от последната. Стигам до една много важна точка от днешния дневен ред.

Тъкър Карлсън: Благодаря ви.

Владимир Путин: Все пак разпадането на Съветския съюз всъщност беше инициирано от руското ръководство. Не разбирам какво го мотивира тогава, но подозирам, че имаше няколко причини да смятам, че всичко ще бъде наред.

Първо, мисля, че тогавашното руско ръководство смяташе, че в основата на отношенията между Русия и Украйна всъщност е общият език. Повече от 90% от населението там говореше руски. Семейни връзки... Там всеки трети е имал роднински или приятелски връзки. Обща култура. Обща история, най-накрая обща вяра, съжителство с една държава в продължение на векове и дълбоко взаимосвързани икономики. Всичко беше много фундаментално. Всички тези елементи заедно правят нашите добри отношения неизбежни.Втората точка е много важна. Искам вие като американски гражданин и вашите зрители да чуете за това. Бившето руско ръководство смяташе, че Съветският съюз е престанал да съществува и следователно вече няма идеологически разделителни линии. Русия дори доброволно и активно се съгласи с разпадането на Съветския съюз и вярваше, че така нареченият цивилизован Запад ще приеме това като покана за сътрудничество и асоцииране.

Точно това очакваше Русия както от САЩ, така и от този така наречен колективен Запад като цяло. Имаше умни хора, включително в Германия Егон Бар, основен политик от Социалдемократическата партия, който в лични разговори със съветското ръководство на прага на разпадането на Съветския съюз настоя, че е необходимо да се създадат системи за сигурност в Европа.

Трябва да се помогне на обединена Германия, но също така трябва да се създаде нова система, която включва САЩ, Канада, Русия и други страни от Централна Европа. Но НАТО няма нужда да се разширява. Това каза той.

Ако НАТО се разшири, всичко ще бъде както през Студената война, само че по-близо до границите на Русия. Това е всичко.

Той беше мъдър старец, но никой не го слушаше. Всъщност един ден той се ядоса. Ако, каза той, не ме послушате, никога повече няма да дойда в Москва. Всичко се случи, както той каза.

Тъкър Карлсън: Разбира се, че се сбъдна. И вие и аз сме говорили за това много пъти. И мнозина в Америка смятаха, че отношенията между Русия и Съединените щати ще се подобрят с разпадането на Съветския съюз и края на Студената война, но се случи точно обратното.

Но вие не обяснихте защо смятате, че това се е случило, освен че Западът се страхува от силна Русия. Но имаме силен Китай, от който Западът май не се страхува много...

Владимир Путин: Западът се страхува повече от силен Китай, отколкото от силна Русия, защото Русия има 150 милиона души, а населението на Китай е 1,5 милиарда. И икономиката му расте главоломно или с 5% годишно. Преди имаше дори повече, но за Китай това е достатъчно.

Както Бисмарк веднъж каза, потенциалът е най-важен. Потенциалът на Китай е огромен. Днес тя е най-голямата икономика в света по отношение на паритет на покупателната способност и икономически размер. Той отдавна е изпреварил САЩ и се разраства бързо.

Да не говорим кой от кого се страхува. Нека не говорим с такива думи. И да разберем, че след 1991 г., когато Русия очакваше да бъде приета в братското семейство на цивилизованите народи, нищо подобно не се случи.

Ти ни измами. Като казвам "ти", нямам предвид теб лично. Разбира се, говоря за САЩ.

Обещанието беше, че НАТО няма да се разширява на изток. Но това се случи пет пъти. Имаше пет вълни на разширяване. Всички го изтърпяхме. Опитахме се да ги убедим. Казахме: моля, недей. Имаме пазарна икономика и няма власт на комунистическата партия. Да преговаряме.

Нещо повече, аз вече говорих за това публично, имаше момент, в който между нас започна да расте известен разрив.

Преди това Елцин дойде в Съединените щати. Спомнете си, той говори в Конгреса и каза добри думи: „Бог да благослови Америка“. Всичко, което каза, беше сигнал: пуснете ни да влезем.

Спомнете си събитията в Югославия преди това, Елцин беше обсипан с похвали. Още с началото на събитията в Югославия той надигна глас в подкрепа на сърбите. И нямаше как да не надигнем глас в защита на сърбите. Разбирам, че там са протичали сложни процеси. Да, но Русия нямаше как да не надигне глас в подкрепа на сърбите, защото и сърбите са особен близък до нас народ, с православна култура и т.н. Това е нация, която е страдала толкова много от поколения...

Важното е, че Елцин изрази своята подкрепа. Какво направиха САЩ? В нарушение на международното право и Устава на ООН тя започна да бомбардира Белград. Съединените щати бяха тези, които пуснаха джина от бутилката.

Освен това, когато Русия протестира и изрази възмущението си, какво се каза? Уставът на ООН и международното право са остарели. Сега всички се позовават на международното право, но тогава започнаха да казват, че всичко е остаряло.

Наистина, някои неща трябва да се променят, защото балансът на силите се промени. Вярно е, но не по този начин. Елцин веднага беше обвинен в алкохолизъм, представен като нищо не разбиращ, нищо не знаещ. Той разбираше всичко, уверявам ви.

Станах президент през 2000 г. Помислих си: добре, югославският въпрос е решен, но трябва да се опитаме да възстановим отношенията. Нека отворим отново вратата, през която Русия се опита да мине. И нещо повече, казах това публично, мога да го повторя отново... На среща тук в Кремъл с отиващия си президент Бил Клинтън, точно тук в съседната стая, аз му казах, попитах го: Бил, какво мислиш Ако Русия поиска да се присъедини към НАТО, ще бъде ли възможно? Изведнъж той каза: „Знаеш ли, това е интересно. Така мисля".

Но вечерта, когато се срещнахме на вечеря, той каза: „Знаеш ли, говорих с моя екип, не, това не е възможно сега.“ Можете да го попитате. Мисля, че ще гледа нашите
Мисля, че той ще гледа нашето интервю и ще потвърди това.

Тъкър Карлсън: Бяхте ли искрени? Бихте ли се присъединили към НАТО?

Владимир Путин: Вижте, аз зададох въпрос - възможно ли е или не? И отговорът, който получих, беше отрицателен.

Тъкър Карлсън: Но ако той каже „да“, бихте ли се присъединили към НАТО?

Владимир Путин: Ако той каже „да“, ще започне процесът на сближаване и в крайна сметка това може да се случи, ако видим искрено желание от страна на нашите партньори. Но това не се случи. Е, не означава не, добре.

Тъкър Карлсън: Защо мислите, че Западът ви отблъсна тогава? Защо имаше враждебност? Защо краят на Студената война не подобри отношенията? Какво мотивира това от ваша гледна точка?

Владимир Путин: Вие казахте, че бях разстроен от отговора. Не, не е горчивина. Това е просто изявление на факта. Ние не сме булката и младоженеца, думите „горчивина“ и „негодуване“ не са за такива неща при такива обстоятелства. Просто разбрахме, че не сме добре дошли там, това е всичко.

Но нека изградим отношения по различен начин. Да потърсим допирни точки другаде. Защо получихме такъв отрицателен отговор, трябва да попитате вашите мениджъри. Мога само да гадая защо - държавата е прекалено голяма, със собствено мнение и т.н.

А САЩ – видях как се решават въпроси в НАТО. Ръководството на САЩ оказва натиск, а всички членове на НАТО послушно гласуват...

Многократно съм повдигал въпроса, че Съединените щати не трябва да подкрепят сепаратизма и тероризма в Северен Кавказ. Но въпреки това продължиха да го правят. И политическа подкрепа, информационна подкрепа, финансова подкрепа, дори военна подкрепа за терористичните групировки в Кавказ идваха от Съединените щати и техните сателити.

Веднъж повдигнах този въпрос пред мой колега, също президент на САЩ. Той каза, че е невъзможно: „Имате ли доказателства?“ Казах да, готов съм за този разговор и му предоставих доказателства и мотиви. Той го погледна и знаеш ли какво каза? Съжалявам, но точно така се случи. Цитирам, той казва: „Е, ще им набия задника“.

Чакахме и чакахме някакъв отговор. Нямаше отговор. Казах на директора на ФСБ: „Пишете на ЦРУ. Какъв беше резултатът от разговора с президента? Пише веднъж, два пъти. И тогава получихме отговора. Имаме отговора в архивите.

ЦРУ отговори: „Ние работим с опозицията в Русия. Вярваме, че това е правилното нещо и ще продължим да го правим." Това е нелепо. ДОБРЕ. Разбрахме, че това е изключено.

Тъкър Карлсън: Сили, които ти се противопоставят? Значи казвате, че ЦРУ се опитва да свали вашето правителство?

Владимир Путин: Разбира се, в случая имаха предвид сепаратистите, терористите, които воюваха с нас в Кавказ. На това му викаха опозиция. Това е втората точка.

Третият момент, много важен, е моментът, в който в началото е създадена системата за противоракетна отбрана на САЩ. Дълго време се опитвахме да не правим това в САЩ.

Имах много сериозен разговор с президента Буш и неговия екип. Предложих САЩ, Русия и Европа да създадат съвместно система за противоракетна отбрана, която според нас, ако бъде създадена едностранно, би застрашила нашата сигурност. Въпреки факта, че САЩ официално заявиха, че се създават срещу ракетната заплаха от Иран. Това послужи като оправдание за разполагането на системата за противоракетна отбрана.

Предложих да работим заедно: Русия, САЩ и Европа. Казаха, че е много интересно. Попитаха ме: "Ти сериозно ли?" Казах "Абсолютно".

Тъкър Карлсън: Мога ли да попитам коя година беше?

източник

комсомолская правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка