Дянков: Ще пляскаме Русия заради "Белене"

Pan.bg 11 сеп 2012 | 23:54 views (3852) commentaries(24)
img Депутати от ГЕРБ ще инициират парламентарна анкетна комисия, която да провери как са сключвани договорите за АЕЦ „Белене”, имали ли са основание, в защита на българските интереси ли са, кой ги е подписвал и срещу какво и колко. Симеон Дянков пък се закани на "Атомстройекспорт", които ще съдят НЕК заради проекта.
Това каза пред журналисти Диан Червенкондев от ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм, предаде „Фокус”.

Изявлението идва часове, след като "Атомстройекспорт" предяви иска към НЕК заради спрения проект за АЕЦ “Белене“ в размер на 1 млрд евро.
Икономическият министър Делян Добрев коментира, че искът е несъстоятелян и нарече договорите, подписани от предишната коалиция "предателство спрямо българската държава". Той също призова парламентът да разследва как са изразходвани средствата, заемите и кой е взел решение НЕК да бъде потопена с 1,5 милиарда лева, за да плаща за сключени споразумения, без да има договори и финансиране за изграждане на централа.

"Ние изготвяме нашата защитна стратегия през адвокатска къща, която сме наели. Ситуацията и яхнатата вълна от други политически партии ми напомня на поговорката „Крадецът вика, дръжте крадеца”. Не приемаме такива основания и претенции и ще разследваме напълно договорите", каза още Червенкондев.

„Считаме, че министър Добрев е напълно прав и тази парламентарна анкетна комисия ще провери целия процес – от вземане на решенията за сключване на договорите за АЕЦ „Белене” със споразумението от 2005, 2006 и 2009 г., кой ги е подписвал, имал ли е такива основания, решенията от страна на политически органи, от страна на надзорни отговори, кои фирми и кои министри са сключили договори, кои фирми са ги спечелили, къде са отишли средствата, за кого и чрез кого”, каза Червенкондев.
Ще бъде сезирана прокуратурата, съобщи още депутатът и уточни, че комисията ще се създаде още тази седмица.

"Исканията на "Атомстройекспорт" са смешни, за това сигурно са ги посъветвали техните юристи. Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас. Ако наистина са решили да ходят по този път, ние ще предявим също нашия иск и ще ги разбием в съдилищата", коментира по-късно министърът на финансите Симеон Дянков сагата с руската компания, цитиран от БГНЕС. Той беше категоричен, че страната ни е добре подготвена, неговият екип работи заедно с този на Делян Добрев и руснаците "просто нямат шанс".

Дянков изтъкна, че "Атомстройекспорт" дължи доста пари на България и призна, че управляващите са се надявали да могат с разговори да изчистят тези неща.
Според Дянков обаче сегашната ситуация няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации.
"Той е изолиран - за определена компания, която има много проблеми в света. Не вярвам този иск да влезе в съдилищата, според мен това е някакъв типичен руски опит - дайте да видим дали ще се уплашат. Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва пак ще ги пляскаме", закани се министърът Дянков.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 24

 1. #1
  Maj. Petroff 12 сеп 2012, 09:50
   
  0
   
  0

  Дянков, не знам дали ти ще пляскаш руснаците или те теб. Но е сигурно, че най-накрая ще бъдеш напляскан здраво от българския народ. Най-малкото заради двуличието ти. Постоянно плачеш, че няма пари а поддържаш най-скъпата администрация в Министерството на отбраната. Принуди Цветанов да уволни пенсионерите от МО, а Аню Ангелов - Ньойски не спира да назначава пенсионери - предимно като държавни служители и началници. Излез пред българския народ и кажи колко е личният състав на МО и подчинените му структури и колко пенсионери са били назначени от Ньойски и работят в МО в момента. Господа журналисти, внимавайте Ньойски да не ви избудалка пак. Това през последните три години се случва доста често! Стига вече с тези двойни гербаджийски стандарти!

 2. #2
  123.. 12 сеп 2012, 10:03
   
  0
   
  0

  Искам да поздравя господата от Pan.bg за снимката която са сложили към новината! Браво! Много му отива на Дянков! Така лапа едно друго нещо на американците!

 3. #3
  DDT 12 сеп 2012, 10:35
   
  0
   
  0

  Tози знае ли икономиката на България (колкото е останало от нея) колко е зависима от Русия? А знае ли колко може да страда обикновения български гражданин заради такива необмислени изказвания? Знае ли, че заради грандоманските му бръщолевения може до нова година да нямаме и един летящ боен самолет? Народа е казал "Език мой, враг мой." Време е ББ да го понапляска и да му покаже мястото в гьола. При всички положения реакцията от руска страна ще е много остра и с основание.

 4. #4
  Rebel shooter 12 сеп 2012, 12:09
   
  0
   
  0

  Пицарче, или педалче, абе и двете, в подкрепа на горното мнение ще ти кажа да имаш предвид, че заплашвайки руснаците ни вредиш страшно много и ако след изборите ти и твоето семейство възнамерявате да се върнете в САЩ, то ние възнамеряваме за сега да си останем тук и ще ни се е.е майката заради теб. Откакто сте на власт горивата непрекъснато вървят нагоре и това не е случайно и не се дължи само на световните цени и тенденции, а и на факта, че се държите с руснаците все едно ние държим петрола и газта, а те трябва да купуват от нас. В подкрепа на казаното от мен са фактите, че в РБ акцизите за горивата са най-ниските от целия ЕС, доходите в РБ са най-ниските от целия ЕС и държавата ни е най-бедната в целия ЕС. Е как тогава може дизелът и бензина, продавани у нас, да са в челната десетка по цени в целия ЕС, а и на всичко отгоре Лукойл България, забележете всяка година отчита че е на загуба. Просто това уравнение не излиза, не може при реална цена печалбата на Лукойл и акцизите А-95 да струва около 2,25 лв. до 2,30лв., а на бензиностанциите да е 2,77 лв. до 2,79 лв. т.е. имаме една унищожителна за нашата икономика и бит надценка от над 50 ст. на ЛИТЪР, а Лукойл всяка година обявява, че е на загуба и не плаща данък печалба, а само внася акцизите от продадените количества. Видя ли сега кой кого пляска, защо на тях не им се изперчиш, нали не те е страх нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Като си ербап хвани ги за милиардите им неплатени данъци откакто притежават рафинерията вече над 10 години, а не само да лаеш с педалския си глас и да ни влошаваш отношенията с хора от които сме зависими.

 5. #5
  Me4o 12 сеп 2012, 12:33
   
  0
   
  0

  Че ще ги пляскаме руснаците - ще ги пляскаме, щом Дянков го е казал, две мнения не трябва да има! Само да не ги пляскаме с голо д**е по някои части, както ми се струва... Защото на Дянков сигурно ще му хареса, ама на нас - не знам...

 6. #6
  BOOMER 12 сеп 2012, 13:05
   
  0
   
  0

  Дянков си знае работата (много по- добре от всички коментиращи взети заедно), така че нека почакаме малко и видим колко от този 1 мрд. ще платим на Русия... или понеже имаме руски самолети да си мълчим и да гледаме с отворена уста като ни кажат нещо- по Татовото мото "да се снижим, да се снижим, да ни отмине бурята". Вие сте малодушните, господа, не Дянков.

 7. #7
  Preslav 12 сеп 2012, 13:05
   
  0
   
  0

  Вярно е - малодушни сме, щом търпим робството на Дянков.

 8. #8
  DDT 12 сеп 2012, 13:27
   
  0
   
  0

  BOOMER, Дянков може и да си знае работата, но като вицепремиер няма право с такъв "дипломатичен" тон да отправя такива закани на която и да е държава, а камо ли на Русия.

 9. #9
  Rebel shooter 12 сеп 2012, 13:38
   
  0
   
  0

  BOOMER, изказването ти покзва, че или не четеш достатъчно внимателно информацията и коментарите или просто не вдяваш за какво става въпрос. Другия вариант е Дянков да ти е симпатичен, в което няма нищо лошо, и да се опитваш да го защитаваш, но тогава се аргументирай, а недей да ни скачаш и да определяш кой е малодушен и кой не.

 10. #10
  rehd 12 сеп 2012, 19:59
   
  0
   
  0

  Този Оригиналния голем среден пръст изкара на кой ли го показва

 11. #11
  laudanum 12 сеп 2012, 21:07
   
  0
   
  0

  Ууу, полеко да не разсърдим руснаците! Що не си ходите в Русия!?

 12. #12
  егер 12 сеп 2012, 21:41
   
  0
   
  0

  11-ти, ти наистина ли мислиш ,че в междудържавните отношения има място за такива незрели психозащитни механизми като "сърденето"? Проблема , които се обсъжда тук е главно пълната липса на задължителни за държавник способности, като дипломатичност, предпазливост, мъдрост.
  Не е нужно да си запознат с проблема , та да съзреш аматьорските грешки на Дянков на външнополитическата сцена. Десета стратегема казва , че нож се крие зад усмивка. Защо е нужно да издаваш шестмесечна подготовка за съдебна битка, само за да си направиш гаргара пред журналистите и народа. И да се опияняваш да правиш заключения за компетентност на екипите на една компания, която само с годишния си оборот може да спретне "арабска пролет" в четвърт Европа. Защо Дянков не оставя шанс да е сбъркал в личната си преценка и така обрича всички ние да сме евентуално смешни за в бъдеще.Защо?
  Предполагам , че скоро ще се задейства 11 стратегема. Да видим!

 13. #13
  11 12 сеп 2012, 22:25
   
  0
   
  0

  Е май не е точно Дянков тоя, който ни е обрекъл. Фалстарта датира от Сакскобурготов и последвалите оливания на БСП след 2006.
  Иначе, че Дянков се изказва неуместно си е факт. Но и без изказването му е ясно, че руснаците са решили да прибегнат до съд. Нима ако той си мълчеше те щяха да постъпят иначе?

 14. #14
  егер 12 сеп 2012, 22:49
   
  0
   
  0

  Изказването на Дянков идва след иска на руснаците и няма как то да е спусъка за тези събития. По скоро трябва да се замислим защо руснаците прибягват до това и дали най-полезния ход беше интервю с нападки и определения, които са достойни за подпинали компании, а не за държавни отношения.
  Трябва да имаме предвид , че само таксата на съда за този иск е няколко десетки милиона евро, които руснаците са платили. Нима не са се сетили да си проверят картите преди това.?!?! Не трябва да забравяме , че Русия има лостове да свали правителството на България в рамките на два-три месеца, чрез манупулиране на доставките на нефт и газ, няколко платени обществени скандала и също платен европейски натиск. Всеки нормален би се замислил при това положение, дали всичко е толкова просто колкото го изкарва Дянков?
  Колкото до това, кой ни е вкарал в това положение, то отговора на този въпрос е обвързан силно с въпроса "трябва ли ни Беляне или не"? А натам е опасно да продължаваме!

 15. #15
  11 13 сеп 2012, 03:24
   
  0
   
  0

  Идеално! Нали това искат повечето коментиращи. Край на това правителство!
  Плямпай, Дянков, плямпай!

 16. #16
  Ленко 13 сеп 2012, 05:22
   
  0
   
  0

  Много ми харесва, че в този сайт конентиращите са предимно съпартийци. За пореден път казвам - Долу ГЕРБ!!! БСП управлява на следващите избори. Искам да поздравя специално другарите поддържащи сайта! :)

 17. #17
  Rebel shooter 13 сеп 2012, 19:38
   
  0
   
  0

  Герберчетата нещо си изпускат нервите май. Чак в Русия ни пращат. Защитаващите Дянков за пореден път доказват, че Гербаджия нормален и интелигентен няма. Само четем заяжданици, обиди, агресия, заплахи и никакви смислени аргументи от тяхна страна. Надявам се след изборите това мучене да спре и те да си отидат по местата.

 18. #18
  11 13 сеп 2012, 22:26
   
  0
   
  0

  17, ако политическия ти взор се изчерпва с ГЕРБ и ДС-производните кръвопийци е ясно и що за шутър/стрелец си. Много "къса" стрелба.

 19. #19
  Rebel shooter 14 сеп 2012, 13:11
   
  0
   
  0

  11, отново ЗА СЪЖАЛЕНИЕ доказваш, че съм прав по отношение на Гербаджиите. Нали материала, който коментираме е за Дянков, а не за ДС-производните кръвопийци. Защо винаги разводнявате темата и винаги някой от предишните ни е виновен за настоящето ни мизерно и несигурното ни утрешно положение??? То така можем и до сътворението да стигнем, търсейки генезиса на голяма част от проблемите, които ни заобикалят.
  П.С. Не е важно стрелбата дали е "къса" или "дълга", важното е да е точна.

 20. #20
  Ууууу! 14 сеп 2012, 15:19
   
  0
   
  0

  Е как къса, па точна, бе мамин?

 21. #21
  Rebel shooter 14 сеп 2012, 15:45
   
  0
   
  0

  Явно и от стрелба не разбираш. По отношение на обръщението ти към мен, така се обръщай към интимния си приятел или към Дянков.

 22. #22
  Звинйетйе! 14 сеп 2012, 16:09
   
  0
   
  0

  Явно стреляте с ядрени припаси щом попадението не е важно за вази!

 23. #23
  Rebel shooter 14 сеп 2012, 18:36
   
  0
   
  0

  Ето, нали Ви казах, типично герберче с плитки корени (разбирай ум).

 24. #24
  враг Дянкова 30 дек 2013, 06:43
   
  0
   
  0

  Явно евреите в Русия харесали неговите думи, назначили са го ректор на еврейски университет в Москва, сега ще уничтожи руснаците отвътре..

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка