72 години от саможертвата на лейтенант Кингсли

Pan.bg 23 юни 2016 | 20:27 views (3003) commentaries(5)
img Днес военният и военновъздушен аташе аташе на САЩ в България полковник Джеймс Кроухърст положи венец пред мемориала на загиналите край село Сухозем л-т Дейвид Р. Кингсли и седем жители от фамилията Дуралийски от селото. Точно в 11:20 над паметника прелетяха два американски изтребителя F - 15 от Въздушната национална гвардия на Мисисипи, които в момента участват в международно учение "Тракийски орел 2016" в авиобаза в Граф Игнатиево. Преди това жители от селото бяха сложили цветя пред паметника, изграден през 2004 г.
=========================================================================
image
Лейтенант Кингсли

На 23 юни 1944 г. формация от В–24 и В–17 от 15 Air Forse атакуват петролните рафинерии в Плоещ. Сред тях е и В – 17 № 42 – 5951 “Описоня” от състава на 341-а бомбардировъчна ескадрила от състава на 92-а бомбардировъчна група с екипаж в състав: командир – лейтенант Едуин Андерсън; втори пилот – лейтенант Уилям Саймънс, бомбардир – лейтенант Дейвид Кингсли; бордови механик – сержант Джон Майер; стрелец – радист сержант Лойд Кейн; опашен стрелец – сержант Майкъл Съливан; стрелец – сержант Стенли Кмиеч; стрелци – сержант Мартин Хетинга и сержант Харолд Джеймс.

Екипажът на Андерсън е участвал вече в доста други мисии над Плоещ, но този път късметът им изневерява.

image image
При приближаването към целта, бойната формация Combat Box, в който е Андерсън, е атакувана от немски изтребители Bf 109 и Fw 190. За няколко мига изтребителите свалят два В–17, докато американските бомбардировачи навлизат в зоната на ПВО. В момента, в който се приготвя да хвърли бомбите си, “Описоня” е поразена в лявото крило от артилерийски снаряд. Пробойната е с диаметър 30 см, точно зад двигател № 1. Втори снаряд избухва близо до кила, повреждайки витлото и разрушавайки системата за кислород. Спирайки мотор № 1, Андерсън успява да овладее управлението на машината и да поддържа бойния курс. На излизане от коридора на ПВО, В-17 привлича вниманието на няколко Bf – 109. Изтребителите изваждат от строя двигател № 2 и от лявото крило излиза облак бял дим. Екипажът не е пощаден, тъй като един 20 – мм снаряд избухва в кила и сериозна ранява сержант Съливан в ръката и дясното рамо. Снарядът разкъсва и парашута на картечаря. Въпреки раните си Съливан се довлича до страничните отсеци, където Хетинга и Джеймс се опитват да му окажат първа помощ. Тъй като не успяват, те викат на помощ лейтенант Кингсли. Той поставя превръзка, стегната с турникет, която спира връвоизлива. Но Съливан не е единствения ранен, тъй като се оказва, че сержант Кмиеч, също е засегнат. Тежко повреден, с ранени членове на екипажа, “Описоня” напуска въздушното пространство на Румъния и навлиза в българска територия. Самолетът трудно поддържа височина и командирът лейт. Андерсън издава заповед да се изхвърли зад борда всичко, което би облекчило апарата. Надеждата се възражда, когато два изтребителя Р – 51, изникнали сякаш от небитието, ескортират В – 17, но за кратко, защото изтребителите уведомяват лейт. Андерсън , че горивото им е на привършване… Самотната “Описоня” следва своя път, който я извежда към Карлово.

Узнали са приближаването на американски бомбардировач, командирът на немската мисия при 2 / 6 орляк майор Хелмут Кюле, дава заповед на подчинените си за излитане. След няколко минути “Описоня” е прехваната от четири български ( Асен Ковачев; Антон Барев, Христо Петров и Петър Петров ) и четири немски изтребителя. В – 17 е поразен и тежко се устремява към земята. Лейт. Андерсън издава заповед екипажа да напусне самолета. Докато здравите членове на екипажа скачат от самолета, лейт. Кингсли помага на ранения серж. Съливан да изпълзи по купчината гилзи, за да скочи от машината. Без да се замисля, Кингсли разкопчава парашута си и го поставя на Съливан и му помага да скочи през отворения люк. Той се опитва да кацне в землището на село Сухозем, но дясното полукрило се удря в дърво и бомбардировачът избухва в пламъци. Загива лейтенант Кингсли и още седем българи, сред които и двугодишно бебе, намиращи се по това време на нивата.

Самоотверженият жест на лейт. Кингсли е оценен с най – високото отличие – Ордена на Конгреса. Днес, една авиационна база на Въздушната национална гвардия в щат Орегон носи неговото име.


Част от екипажа на бомбардировачана, които са скочилите с парашути, попадат при партизаните и по различни канали са изведени от България и са достигнали до базата си в Италия. Двамата пилоти и раненият стрелец Съливан са открити от полициата и са отведени в кметството. Там пристига българския летец подпоручиик Стефан Маринополски и след като вижда, че последният има нужда от медицинска помощ, той качва американските пилоти в колата и ги откарва в офицерския стол в Карлово, където на Съливан е оказана медицинска помощ. По-късно към тях се присъединяват Андерсън и Кмиеч. Българските пилоти приели пленниците като колеги и им поднесли храна и ракия, което изумило американците.

На следващия ден американските летци са отведени в София, а по – късно изпратени във военнопленническия лагер в Шумен. За екипажа на “Описоня” пленничеството продължава около три месеца.image

image

image image

image image

image image

image image

image image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  ЗиЛ 157 23 юни 2016, 20:37
   
  9
   
  2

  тъй тъй, вече и на сюлейман паша, паметник в Стара Загора ще вдигнат

 2. #2
  Добре де.... 23 юни 2016, 21:28
   
  10
   
  1

  Добре де....,за българите каква е ползата?Седем убити българи сред които и двугодишно дете!Щеше да е саможертва ако не беше се опитвал да каца и да избие невинни хора.Примери за летци загинали,но отклонили самолета да не избие невинни хора колкото щете.....Хамериканците явно не са ни броили за хора,щом са хвълляли играчки,писалки и кутии с бонбони направени на бомби та да осакатяват и убиват.Бах дета когато тая параноя тресеше хората от нашия край и сто пъти ми е повтаряно да не пипам играчки и писалки ако ги намеря на полето.

 3. #3
  Иван Бориславов 2 23 юни 2016, 21:58
   
  6
   
  1

  ЗАСРАМЕТЕ СЕ, ПАН!
  Точно вие ли трябваше да пускате този материал?

 4. #4
  шива-разрушител 23 юни 2016, 23:34
   
  2
   
  1

  До №2 Американците и в момента не ни броят за хора.

  До №3 Що да не го пускат? Хубаво е да се знае, на какви "хора" е издигнат паметник.

 5. #5
  Позор 24 юни 2016, 00:25
   
  1
   
  2

  Що за малоумна перверзия и подогравка - убиецът и невинните жертви на обща паметна плоча!Позор!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка