Проектът за опазване на Черно море на асоциация АКТОРПУС от Ахтопол

Pan.bg 21 фев 2021 | 23:04 views (1426) commentaries(0)
img Организации от България Румъния, Армения и Грузия стартират съвместен стратегически проект за изследване и мониторинг на състоянието на местни екосистеми и Черно море.

Водещи научно изследователски организации в областта на Екологията от България Румъния, Армения и Грузия обединиха усилията си в изпълнението на одобрения за финансиране проект “BSB Eco Monitoring - Съвместен мониторинг за опазване на околната среда в страните от Черноморския басейн“.

Асоциацията за култура, технологии, образование и развитие - Пловдивски университет - Странджа, АKTORPUS, основана от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, е водещ партньор по проекта.

Заделеното финансиране по Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-2020“ е в размер на 1 000 000 Евро. Изпълнението на проекта ще продължи до юни 2022 г.

Изследователските екипи с представители от четирите организации партньори вече са създадени и работят активно по научноизследователските задачи.

Изпълнението на заложените дейности се движи в сроковете предвидени в графика за реализиране на научната програма.

Водещите цели на проекта са ориентирани към подобряване на дългосрочното трансгранично сътрудничество, развитие на информационния и изследователския капацитет за справяне с промените в екосистемите и мониторинга на биологичното разнообразие.

За реализирането им ще бъде създаден Трансграничен център за съвместен мониторинг на околната среда и изследване на екологичното състояние на местните екосистеми и акваторията на Черно море в защитени територии от четирите партниращи си страни.

Природни паркове, обект на изследване и мониторинг, са Природен парк Странджа, България, Биорезерват „Делтата на Дунав”, Румъния, Национален парк Дилиджан, Армения и част от защитените територии в Грузия. /zelenastrandja.com/

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка