МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО: КАКВО ОСТАНА ОТ ЯХТЕНАТА МАРИНА НА "ГРАНД ХОТЕЛ ВАРНА"? (част 3)

Pan.bg 29 ное 2022 | 10:44 views (16861) commentaries(0)
img Българските морски новини № 950

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Св. Константин и Елена и нашия Черноморски приятел Джеймс Фенимор Купър

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На 20 септември т.г. в брой № 922 на рубриката "Българските морски новини" разказахме за ремонта на легендарния хотел "Черно море" във Варна (снимки 20-21).

След приключването на ремонтните дейности той ще се сдобие с нова визия и изцяло променен външен вид (снимки 18-19).

По желание на наши читатели в брой 928 на рубриката "Българските морски новини" продължихме темата за емблематичните хотели в морската ни столица с нов репортаж, този път посветен на "Гранд хотел Варна".

За съжаление новините за него не са толкова добри, както за хотел "Черно море" и в случая говорим за напредък към морето само в минало време.

Някогашната перла на курорта Св. Константин и Елена, обявена за най-добър ваканционен комплекс в България за 2010-2011 г. (снимка 29) за пореден път посрещна лятото без туристи и към настоящия момент е почти забравена.

На територията на "Гранд хотел Варна" функционират само спортните комплекси (снимки 24-25), паркингите (снимки 30, 33-34) и плаж "Свети Илия".

Мястото на стария басейн в обширния двор на хотела е променено до неузнаваемост и прилича на ботаническа градина (снимки 39-40, 44-46), сред която все още се различава летния бар (снимка 41).

Централната сграда на "Гранд"-а, добре позната на всички българи от пощенските картички, както и останалите хотели от ваканционния комплекс са затворени (снимки 27-28 и 34, 36). Около сградата са поставени металния ограждения (снимки 37-38).

Незавършена остава и огромната яхтена марина на комплекса, от която публикуваме серия от снимки днес (1-17), благодарение на кореспондента ни г-н Купър.

Тя се намира пред хотелите на първа линия - "Долфин Марина" и "Апарт хотел Албатрос" (обозначени с № 4 и № 55 на снимка 22).

Според плановете от не толкова далечното минало тук е трябвало да бъде построено най-голямото пристанище за ветроходни и моторни яхти, както и туристически корабчета на Северното Черноморие.

Както е известно тези планове са реализирани само частично - изградени са два мола (северен и западен), положени са основите на малък изкуствен остров (снимка 4) и площадка за фар/светлинен знак (снимка 17, вдясно).

Евентуалното финализиране на проекта би означавало България да разполага с втора яхтена марина от мащабите на тази в курортен комплекс Свети Влас.

Днес мястото определено не е сред любимите на моряците и рибарите, защото разместените тетраподи и полуразрушени каменни блокове, както и множество железни пилони в някогашната яхтена марина представляват опасност за малките плавателни съдове.

За сметка на това пристанищния басейн е любимо място на търсачите на морски приключения и любителите на подводния риболов, които използват площадката на северния пирс за скокове и гмуркане (снимка 17).

Благодарим на Джеймс Фенимор Купър за снимките и очакваме следващото му включване.

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежи https://www.facebook.com/profile.php?id=100082058148292
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО: КАКВО ОСТАНА ОТ ЯХТЕНАТА МАРИНА НА "ГРАНД ХОТЕЛ ВАРНА"? (част 3)

ПРЕДИШНА СНИМКА 26/46 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка