Неписани етични правила при военните авиатори (преди доста години...)

Pan.bg 15 май 2022 | 16:10 views (605) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Музей на авиацията - Крумово


Днес ще Ви разкажем една случка за неписаните етични правила на поведение между авиаторите по време на бойни действия. В един от броевете на вестник „1-ви български летец“ е описана интересна случка за противоборство между български и френски авиатор по време на Първата световна война. Френските и английски въздушни сили осъществяват главно полети за разузнаване на българската армия, с прихващане и бомбардиране и над летищата Удово и Белица - главните военновъздушни бази на българската авиация до края на войната.
Един френски авиатор в началото на деня редовно извършвал бомбопускания над конкретните български летища и успял да повреди част от българските аероплани. Разбрал от кое летище излита, български авиатор - подофицер, чието име в статията не се споменава, прелита над френското летище и хвърля ръкавицата си и писмо, с което обявява въздушен дуел на французина. Последният, на следващата сутрин прелита над българското летище без да пуска бомби. Като истински джентълмен, той приема дуела и посочва условията като хвърля своята ръкавица с писмо. След три дни, в ясно слънчево утро, над моста на р. Струма, три български и три френски аероплана са на уговорената позиция. Двамата участници в дуела се отделят и започват въздушното единоборство. Французинът прави множество фигури, маневри и опити за прихващане с мерника на картечницата, но българския авиатор успява умело да избегне изстрелите и на свой ред също обстрелва противника. В един момент обаче картечницата на французина засича. Притеснението и уплахата по лицето му са забелязани от българския летец, който не желае такава лесна победа. И в мига, в който френският авиатор е изгубил всякаква надежда, българинът обръща самолета с гръб, прелита над него, поздравява го с ръка и се отправя към нашето летище.
На следващата сутрин френският авиатор отново минава над българската позиция. Той пак хвърля ръкавицата си, но този път в нея има масивна сребърна табакера. На капака й е гравиран надпис: „На неизвестния благороден българин сърдечен привет и благодарности от майор граф дьо Хикс“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка