Непознатите истории на авиацията…

Pan.bg 26 сеп 2022 | 18:31 views (340) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Музей на авиацията - Крумово


Йожен Годар - младши е роден на 25 септември 1864 г. в Париж, Франция. Той е син на световноизвестния балонист Йожен Годар. Едва тригодишен през 1867 г. той лети с баща си с балон по време на Втория световен панаир „Exposition Universelle“ в Париж. Вторият му полет е на 28 септември 1873 г. в компанията на неговия баща и световноизвестния писател Жул Верн. През 1878 г. отново с баща си, чичо си Жул и братовчед си Луй Годар II помага в поддръжката и управлението на едно от най-впечатляващите изобретения на известния инженер Анри Жифар – балон с големина от 25 000 кубични метра. През 1888 г. Годар постъпва в „Grands ateliers du Champ de Mars“ – най-голямата и известна фабрика за производство на летателни конструкции към края на XIX в., чиито най-забележителни проекти са огромните по обем балони, проектирани от Жифар.

Авиаторската кариера на Йожен Годар - младши започва с полети с балони. През 1888 г. той издига балон в Барселона, а година по-късно в Париж. През 1890 г. заминава за Дания и работи като преподавател по аеростация под ръководството на капитан Едвард Рамбуш, основател на Датската военна аеронавтика. Година по-късно Йожен младши лети в Чикаго, балона му е ударен от мълния, а той e ранен от възникналия пожар.


През 1892 г. Йожен Годар извършва 25 дневни и нощни полети над Пловдив по време на Първото земеделско-промишлено изложение. За участието си е награден от цар Фердинанд с орден „Св. Александър“. В следващите години той се установява в Египет, лети в Кайро и Александрия, а в Лисабон извършва надморски полети. На 24 юни 1900 г. печели височинно състезание срещу Жак Балсан, достигайки до 5560 м. Заедно с братовчед си Луй II, Йожен младши конструира множество балони, по-известните от които са „America-I”, „Belgique-I“ и „Belgique-II“.

Йожен Годар II развива тежко психично заболяване и след 1903 г. спира да лети. На 11 ноември 1910 г. се самоубива като се хвърля от големия мост „Saint Nicolas de Port“ в Нанси, Франция.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка