Мишо Бачовски - кондуктор на първия български подводник № 18 (част 1)

Pan.bg 10 яну 2023 | 12:31 views (854) commentaries(0)
img Pan.bg

В края на 1936 г. напусна редовете на служащите в Морска полицейска служба, запасният мичман II р. о.з. Мишо Бачовски [1].

Роден на 21 юли 1885 год. в с. Бреница - Белослатинско, Мишо Бачовски, още от малък замечтал за служене на морето и зараждащия се роден флот.

В 1906 год. мечтата му се осъществява и той постъпва като млад моряк в портовата рота, като има щастието да бъде един от първите в обслугата на спуснатите на вода в същата година, нови български торпедоносци.

От тогаз, до края на 1936 год., в течение на повече от 30 години, тоя неуморим работник е служил честно, вярно и добросъвестно на Цар и Родина, като е вземал живо участие в живота и действията на малките и смели български кораби, радвал се е на напредъка и растежа на родния флот, и е изпитал напълно горчивината от неговото закриване и премахване съгласно клаузите на Ньойския диктат.

Като корабник на торпедоносец "Строги", той взема участие в неравния бой с турската ескадра пред Варна на 6.X.1912 год. и в атаката на кръстосвача "Хамидие" на 8/21.XI. с.г.

На 26 май 1916 год. бива назначен за кондуктор [2] на първия български подводник № 18, с който непрекъснато взема участие в бойните му плавания до свършване на Общоевропейската война [3].

image
Подводник № 18. Снимка Централен фотоархив на Министерството на отбраната

Използвани източници и бележки:

[1] Мишо Диков Бачовски.

[2] Актуално звание във военния флот към разглеждания момент. Мишо Бачовски е старши минен специалист на Подводник № 18.

[3] Един скромен труженик. // Морски преглед, № 56/01.01.1937, с. 7.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка