ХЕМУС 2020 - „Оптикс“ АД Панагюрище представи нови продукти и нови брандове

Pan.bg 04 окт 2020 | 09:25 views (11317) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgВодещият производител на електро-оптични системи в България „Оптикс“ АД традиционно участва на Международното изложение за отбрана и отбранителни технологии „Хемус“. Разговаряхме с Желязко Гагов, директор „Маркетинг и продажби“ в компанията.

Г-н Гагов, какви нови продукти предлагате на „Хемус 2020“?
На „Хемус 2020“ представяме охлаждаема система във версия с термовизионна охлаждаема камера H4, която засича цели тип автомобил на 20 km и цел тип човешка фигура на 13,3 km. Новост е имплементиране на наш термовизионен модул xCore в серия от наши продукти като добре познатия термовизионен бинокъл BidentifieR 100 с 100 mm фокусно разстояние, който позволява разпознаване на цел тип човешка фигура до 800 m. При изделията за леко стрелково оръжие новост е термовизионната ни приставка със 100 mm обектив ZiR 100 и с 60 mm обектив ZiR 60. Те са специално проектиран за използване от армията и силите на реда и техните снайперистки отряди, предлагайки им различни функции за балистична корекции и различни сменяеми мерни скали.

Друга новост, която представяме са термовизионните монокуляри DIANA IR. Те са термовизионен уред, проектиран за ползване от специалните части при извършване на различни спасителни мисии и военни операции, независимо от условията на околната среда като буря, гъста мъгла, дим, прах, сняг или пълна тъмнина.
Друга новост е подобрена версия на нощните монокуляри Diana M40, които чрез куплиране с бридж маунт се превръщат в двуканални очила за нощно виждане за шофиране. Такива продукти в момента доставяме за СКСО.
Има ли компоненти които внасяте от чужбина или сами произвеждате всички необходими компоненти и елементи за вашата продукция?
В момента това е целта на компанията - да затвори напълно цикъла на производство и всички необходими компоненти и елементи да се произвеждат в съоръженията на компанията в Панагюрище. Предстои скоро да открием в Пловдив завод за електроника.
Каква генерация са вашите изделия?
За генерация вече не се говори, важни са резолюцията и пичът на пикселите. В новите термовизионни изделия на „Оптикс“ АД те са от последно поколение. Освен тенденциите на военните изделия „Оптикс“ АД следи и тези в гражданската сфера - изделията за спортното и ловните оръжия. Ако преди години военните технологии бяха водещи и даваха новостите, а след време те се внедряваха в гражданската продукция, само трендът е точно обратен. Оптиката за граждански цели се разрива доста бързо, дори бурно в последните години. При нея, поради липсата на необходимост от тежки изпитания и дълги сертификационни процедури, новостите навлизат и се реализират много по-бързо. За „Оптикс“ е полезно това, че произвежда и цивилна и гражданска продукция. Участвахме наскоро в среща на NATO Industrial advisory group, където бяха отчетени точно тези тенденции и се дадоха за пример различни случки от опита на армиите. Във Франция например Специалните сили купуват граждански таблет, който струва 100 евро, и провеждат мисията си без никакъв проблем.
Изпълнявате ли в момента договори за нуждите на българското МО?
В момента текат няколко програми, други предстоят. Традиционно има интерес от страна на Силите за специални операции, за които текат няколко проекта, както и за Сухопътни войски. В „Оптикс“ АД държим да имаме много тясна връзка с потребителите, за да може да срещнем на техните очаквания и идеи с нашите продукти. Традиционно „Оптикс“ АД доставя оптика за ГД „Гранична полиция“ по нови проекти в които се включваме. Надяваме се в България да имаме все повече и повече работа. Пример за това е проекта за нови бойни машини за СВ, по който на 2 октомври се отвориха ценовите оферти. Имаме планове да се включим в него като част от индустриалното партньорство в областта на термовизията и оптиката.
В областта на спортната и ловната оптика какво предлагате като новости?
Разработваме нов бранд в областта на ловната оптика - NITEHOG. Той следи тенденциите на този пазар и предлага актуалните за пазара термовизионни приставки.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ХЕМУС 2020 - „Оптикс“ АД Панагюрище представи нови продукти и нови брандове

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка