Кислород и налягане вдигат болни на крака

Pan.bg 22 юли 2016 | 11:27 views (6149) commentaries(0)
img Кислород и налягане вдигат болни на крака

За водолазите съоръжението е истински тренажор
Лечение с кислород и налягане прилагат медиците от МБАЛ – Варна, която е филиал на Военномедицинската академия. За целта се използва барокамера, която функционира в здравното заведение още от 1992 г. и върши отличната работа да вдига болни на крака.
Особено ценно е съоръжението за водолазите – както за лечението им, така и за техните тренировки. Затова не е чудно, че графикът за работата на барокамерата е
запълнен за

месеци напред
Методът на приложението на съоръжението се нарича хипербарна оксигенация.
Специфичните заболявания на водолазите са няколко, като най-опасни са две, обяснява професор д-р Христо Бозов, д.м., който е началник на катедрата и клиниката по анестезиология, хипербарна и интензивна медицина в МБАЛ – Варна. Едното от тези състояния е декомпресионната болест, която е свързана с продължително пребиваване на големи дълбочини. Болестта се развива, когато водолазът, след като е бил в морските дълбини, примерно на 20-25 м, излиза прекалено бързо на повърхността.
Водолазната дейност е специфичен труд, а подводничарската – също много различна дейност, казва професорът. Бил съм подводничар, там започнах и моята служба в Българската армия, но тогава имахме 4 подводници и се плаваше по около 120 дни на море, изтъква той.
По думите му, спускайки се в дълбините, водолазите дишат специфична дихателна смес, която, заради повишаващото се налягане „се смачква“ и влиза в кръвта им. Процесът прилича на напълването на една
бутилка с газирано питие
например, лимонада, казва професорът.
Когато водолазът, след като е пребивавал на дълбочина няколко десетки метра, тръгне да излиза към повърхността, заради намаляващото налягане, газът в кръвта му започва да се разширява. Можем да сравним този процес с отварянето на капачката на шишето с лимонада, когато този газ се разширява, продължава с примерите Бозов. Затова при водолазите е изключително важно, излизайки от дълбочина към повърхността, да издишват този газ, който от кръвта преминава в белите дробове, допълва той. Освен това трябва да се спазва и определен режим на излизане от дълбините, със спиране и известен престой за издишване на азота, примерно на 9, 6, 3 м под повърхността. Ако водолазът не направи това, при излизането на повърхността заради намалялото налягане в организма му се образуват въздушни мехурчета, както при отварянето на бутилката лимонада. „С тази разлика, че в човешкото тяло тези мехурчета въздух влизат в кръвта и не се знае къде отиват, а където заседнат, предизвикват съответно заболяване. Може да заседнат в коронарните артерии и да се получи инфаркт. Може да стигнат мозъка или да заседнат в гръбначния мозък и човек да се парализира“, обяснява професорът. Тези хора трябва да дойдат до 6-ия час при нас,
това е златният стандарт
за да оздравеят.
А лечението е – влиза човекът в барокамерата, с увеличаването на налягането в нея пак се „потапя“ до съответната дълбочина, за да може тези образувани мехурчета отново да се компресират, обяснява Бозов. След това бавно и постепенно налягането в камерата намалява, все едно че човекът излиза по правилния начин на повърхността.
Другото опасно състояние за водолазите е белодробната емболия. При нея въздушните мехурчета може да преминат в белия дроб, да причинят некроза и да се стигне смъртен случай.
Освен декомпресионната болест и белодробната емболия с барокамерата се лекуват още редица състояния, като трудно зарастващи рани, диабетно стъпало, неврит на слуховия нерв, чернодробни заболявания, особено хроничните хепатити, мултиплената склероза, перитонити. Основно се придържаме към един лист от 12 заболявания, който е приет в САЩ, заявява професор Бозов. В последните три години неговият екип прилага успешно хипербарната оксигенация за
лечение на деца
с аутизъм
като в 85 на сто от случаите се постига рязко подобрение в състоянието на малчуганите. Извършва се също рехабилитация на пациенти след инфаркти и инсулти. Камерата помага и на хора с мигрена.
Всички военни водолази от различните видове въоръжени сили преминават задължителни периодични прегледи и обучение на съоръжението. За тях барокамерата е истински тренажор, създаващ реалните условия на дълбочинното спускане. Нашата камера е сертифицирана за едно сравнително високо налягане – 10 атмосфери, което, ако го приравним към морската дълбочина, отговаря на 100 м, пояснява професор Бозов.

Сеансите повишават имунитета
Барокамерата има имуномодулиращо действие, тоест – повишава имунитета, казва д-р Милена Янева, началник на отделение „Хипербарна и морска медицина“, която непосредствено работи с пациентите, използващи съоръжението.
В този смисъл би било добре да се направят няколко сеанса в барокамерата преди зимния период за повишаване на имунитета, допълва тя. Става дума за процедури със стандартните налягания от 10-12 м воден стълб, което е налягане от 2 атмосфери.
Д-р Янева разказва за пациентка, която била в кома заради много тежко отравяне с въглероден окис. „На 4-ата барокамера тя излезе от комата. След три курса на хипербарна оксигенация жената, която беше над 60-годишна, се възстанови на 100 процента. Това беше много успешен случай“, заявява лекарката.
Барокамерата има два отсека, всеки с по две места. Така едновременно четирима пациенти могат да се подлагат на два вида процедури.
За военнослужещите–водолази се прави симулация на гмуркане под вода. Според д-р Янева е добре те често да правят тренировки, за да поддържат форма.
Операторът на съоръжението Костадин Костадинов извършва необходимите манипулации на пулта за управление, регулира налягането в камерата и подаването на кислород. Приборите не са сложни, казва той. И посочва големият часовник – „Това е главният хронометър, само с него работим. Той се смята за верен“. По думите му тренировките на водолазите се извършват по определени таблици, в които са отчетени параметрите на спускането под вода.

armymedia.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка