Академичността и единоначалието са синергетичното начало в историята на морското училище.

Pan.bg 01 юли 2011 | 10:35 views (5009) commentaries(0)
img От древността морската професия е обвеяна с романтиката на морето, преодоляването на стихията и задружните, синергетичните действия на корабните екипажи (гр. Synergia – съвместно действие на органи или системи, което повишава ефекта от взаимодействието им), информационни технологии и поуки от добрата морска практика.
Постулат № 1: Единствено морското образование в целия свят е конвенционално образование – то се подчинява на всички световни нормативи и най-напред откликва на тях, бързо осъществява трансформация и се адаптира към новото. Във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” се провежда одобрено морско образование, което означава, че нивото на знанията и практическите умения трябва да съответства на стандартите на ІМО: конвенции, резолюции, моделни курсове и други нейни ръководни документи. Съвременният морски офицер трябва да бъде високо ерудиран, да притежава фундаментална теоретическа подготовка, практически навици и богата управленска култура.
С Указ № 4 на Президиума на Народното събрание от 9.01. 1960 г. България приема Конвенцията за създаване на ІМО (обн. ДВ, бр. 20 от 08.03.2005 г.). Една от целите на ІМО е свързана с приемането на възможно най-високи стандарти по отношение на морската безопасност и ефективността на корабоплаването (чл. 1,т. а).
Основен международен документ, който регламентира не само въпросите на подготовката, но и международния и държавен контрол върху нея, както и издаването на документални потвърждения по установен образец, се явява Международната конвенция за подготовката и дипломирането на моряците и носенето на вахтата от 1978 г. с поправките и допълненията към нея (STCW 78/95), отразени в Кодекса по подготовката и дипломирането на моряците и носенето на вахтата (STCW 78/95 Code).
Отделни области в подготовката на морските специалисти де определят от други международни конвеции:
- Международна конвенция по опазването на човешкия живот на море (СОЛАС, 1974) и допълненията към нея;

- Международна конвенция за търсене и спасяване по море, 1979 г.;
- Конвенция за международните правила за предпазване съдовете от сблъскване (МППСП, 1972);
- Международна конвенция за предпазване от замърсяване с кораби (МАРПОЛ, 1973/1978) и измененията към нея.
Постулат № 2: На море човешкият фактор, на първо място квалификацията и компетентността на мореплавателите, тяхната морална подготовка и психофизически и физиологически качества стават главен критерий за безопасността на корабоплаването.
Постулат № 3: Съвременното обучение във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” системно се адаптира към процесите на трансформация на НАТО, растящите изисквания на ІМО, действащите нормативи в европейския образователен процес.
Постулат № 4: Морското образование е сред най-скъпо придобиваните висши образования в света, но цената е оправдана, тъй като завършилите Морско училище не остават без работа. Поради високата си квалификация и световно призната диплома те печелят конкуренцията на международния пазар на морския труд и могат да плават на всички кораби в Световния океан.
Постулат № 5: Морското училище неотклонно следва древната като моряшката професия максима “На море капитанът на кораба е първият след Бога” и изгражда своите възпитаници като лидери. Това е така, защото “командирът на кораба е квинтесенцията на нашата професия”, както сполучливо е изразил моряшкото си верую адмирал К. Трост, бивш главнокомандващ на ВМС на САЩ в периода 1986-1990 г.
Постулат № 6: ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” се утвърди като естествен център за морско образование, признато средище за научна дейност и притегателно място за морска култура. ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” е организатор и домакин на десетки национални и международни научни форуми. След 2000 г. се създаде нова традиция – училището организира Национална научно-практическа конференция по морско образование Bulmet- 2003 и Bulmet-2005, които се провеждат с участието на всички морски образователни учреждения и институции от страната под егидата на президента на Република България. На тях си дават среща морската наука, военноморското дело и морският бизнес.
(Продължението през май)

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка