Тинко Трифонов - Параноята на Божидар Димитров Морски свят, септември, 2003

Pan.bg 12 авг 2011 | 23:58 views (6427) commentaries(0)
img Маститият български историк професор Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, изпадна вече в истинска параноя. На 4 и 5 август, съответно във вестниците “Сега” и “Труд” той помести поредните си нападки срещу американеца д-р Робърт Балард и екипа му, който изпълнява дългосрочна научна програма с Института по океанология към БАН.
Вестникарската канонада професор Божидар Димитров започна още през 2001 г. И не как да е, а в свойствения си бомбастичен стил: “Експедицията на Балар била US шпионска мисия”. Прочутият откривател на “Титаник”, “Бисмарк” и пр. Търсел потънала съветска подводница или ракета. Доказателства? Кой ти търси доказателства в толкова шокиращ и сензационен материал? А и смее ли някой да противоречи на любимеца на българската преса, неоспоримия авторитет на българската историческа мисъл?
Впрочем Божидар Димитров разясни съвсем наивно желязната логика на умозаключенията си: разбрал, че експедицията на Балард в Черно море и от Института за военноморски проучвания на САЩ. Щом една разузнавателна (според него) централа плаща за даден проект, значи има най-непосредствени подли интереси да ни научи тайните. (Които ние най-доброволно и изцяло отдавна сме си ги предали където трябва.) Вярно е, че споменатият институт е сред спомоществователите на начинанията на Балард. Както и Националното географско дружество (издателят на “Нешънъл джиографик” и на едноименния телевизионен канал), Националната администрация за изследване на атмосферата и океаните (NOAA) и Уудсхолския океанографски институт. Всичките тези институти (без “Нешънъл джиографик”/за него нямаме сигурни данни), по един или друг начин са били или все още са свързани с американските военни. NIAA, например, оперира цяло съзвездие спътници, които освен че изучават атмосферата и океаните, обслужват и маса военни програми. В прочутият Уудсхолски океанографски институт са създадени редица апарати и технологии, финансирани и използвани после от американските ВМС. И тъй нататък.
Азбучна истина е, че изследванията на океана, които често са по-трудни и по-скъпи от космическите, се финансират и от военните. Като човек начетен, Божидар Димитров сигурно не смята, че космическите и океаноложките изследвания на Щатите и на Русия се финансират от тамошните организации на Червения кръст и на Майка Тереза. В този ход на мисли можем да допуснем спокойно, че и д-р Балард използва апаратура, която сигурно е създадена и употребявана и за военни цели. Само че той я обяви – какви точно хидролокатори и друга техника използва и възнамерява да използва в Черно море в периода 2001-2003 г. Нещо повече, качи част от тази апаратура на български кораб и допусна с нея да работят и български учени.
Впоследствие Божидар Димитров се отказа от шпиономанската си теория и заигра на друга струна – под прикритието на научна експедиция американците тайничко търсели нефт и газ, за да спестят на свръхбогатите свои енергийни компании някой и друг милион долара, който иначе трябвало да платят на българската държава за проучвания в шелфа. И тук вече титанът на историческата мисъл ни взема наистина или за аборигени, или за калинки. Най-точно се изрази професор Петко Димитров от Института по океанология: “И първокурсник-студент по геология знае, че с апаратурата, която използване, не може да се търси нефт и газ.” Първокурсникът може и да знае, но професор Божидар Димитров не знае. И не ще да знае. И не ще и да пита. И не ще дори да се срещне с българските си колеги, които най-добронамерено биха му обяснили неща, които дори за някои по-любопитни журналисти станаха от ясно по-ясни.
Като косвено доказателство за тезата си Божидар Димитров сочи несъстоятелността в научните цели на българо-американския проект. Тоест – няма защо да се изследва нещо отдавна доказано, а да се търси ковчега на Ной в Черно море е не само смехотворно, но и подигравка с начетеността на “аборигените-българи”. Вярно, през 2001 г. вестниците гръмнаха с подобни смехотворни и обидни заглавия, но е вярно също така, че нито Балард, нито Петко Димитров някога са заявявали, че имат подобни цели. Защото са учени и не се занимават с вятърни мелници, които Божидар Димитров с такова опиянение бори. Простичко казано, целта им е да намерят нови научни доказателства за следи от високоразвита човешка цивилизация по някогашните брегове на Черно море, преди да се е случил големият потоп, свързал сладководното дотогава наше море през Босфора със Световния океан. За тази цел първо бяха направени геоложки проучвания (2001г.), обследвани бяха набелязани перспективни цели (2002 г.) и предстоеше да започнат археологични изследвания (2003 г.). Всичко това бе обявено за глупости, за прикритие и пр. От Божидар Димитров с обвинението, че в експедицията не участвали археолози (в геоложки проучвания?!). После обаче не щеш ли созополски рибари извлякоха от морето древен плавателен съд-еднодръвка, който случилият се по това време там (да живей “Аполония”-та) Божидар Димитров мигновено, с един премрежен поглед пред телевизионните камери определи, че е на около 8000 години. И пак тъй мигновено забрави какво бе писал и говорил за “глупостите”, свързани с потопа, та взе че кръсти члуна “Лодката на Ной”. Впоследствие еднодръвката бе датирана към доста по-късна историческа епоха, но ако някой е чувал професорът Божидар Димитров да си е посипал главата с пепел, нека ни се обади.

И така възниква въпросът кому е нужна цялата тази вестникарска пукотевица? Колкото и да се мъчихме да намерим някаква друга логика, не успяхме – медийният шум обслужва единствено самия Божидар Димитров. Откъде накъде някакви си варненци и някакви си още по-неясни американски шпиони ще правят морска експедиция, без да се консултират с него – единственият и неповторимият? За непропускащия да се потупа по гърдите патриот Божидар Димитров няма значение, че България има значителна полза от сътрудничеството си с американците, че благодарение на този проект бе спасен научно-изследователският кораб “Академик” и наши учени заработиха с най-съвременна апаратура. Няма значение, че “Нешънъл джиографик” ще разкаже в списанието и по телевизионния си канал за България за нейното вековно минало в милиони тиражи и пред милиони зрители. Иначе защо му е да отупва от нафталина вестникарският слог от петдесетте години на миналия век – когато всекиму бе не само позволено, но и вменено в дълг да громи алчния американски и прочее западен капитализъм и империализъм.
Д-р Балард едва ли ще обърне внимание на писанията на професор Божидар Димитров, дори когато го нарича в заглавие “иманяр” (него, чието верую неизменно спазвано досега, е да не се “пипа” нищо намерено, да се запази историята за поколенията). Името на американеца е със световна известност, а проектите му са достатъчно, за да махне с ръка и да загърби България. От което едва ли ще спечели и страната ни, и Божидар Димитров (ако не броим вестникарските хонорари и херостратовата му популярност). И ще бъде жалко, ако заради болезднената самовлюбеност на най-големия пич сред историците, на най-добрия подводен археолог, на най-добрия специалист по средновековна история, на най-изкусния познавач на македонските ни тегоби, на най-умелия учител в сексуалната материя за невръстни студентки-исторички, изобщо на най-големия енциклопедист на нашето време, изгубим шанса си да осъществим един наистина сериозен научен проект.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка