Научна конференция на „Хемус - 2020“ обсъжда перспективите на военно-образователната система

Pan.bg 02 окт 2020 | 07:37 views (1937) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: МО

Използването на възможностите на науката за изграждането на съвременни отбранителни способности на въоръжените сили е приоритет за Министерството на отбраната. Около тази теза се обединиха двамата заместник-министри на отбраната Анатолий Величков и Атанас Запрянов, които откриха Десетата международна научна конференция в рамките на 14-ото международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус - 2020“. Конференцията се провежда днес, 1 октомври, в Международния панаир Пловдив и се организира от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“. Сред основните акценти в нея са перспективите пред военно-образователната система, поради което тя привлече вниманието на висшите военни училища в България.

„В годините на недофинансиране на сектора пострадаха много тези програми, които гарантират научно-развойната и военно-образователната дейност. Сега има нови възможности за изследвания в областта на отбраната, които при ясна тематика, могат да разчитат на финансиране от европейски програми и подкрепа на Министерството на отбраната“. Това каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков в приветствието си от името на министъра на отбраната към участниците в конференцията.


„Иновациите са в основата на борбата за превъзходство в днешния свят. Не можем да си позволим да изоставаме в такива теми като киберпространство, биотехнологии, изкуствен интелект, роботика“, каза в приветствието си заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. По думите му – в Стратегическия преглед на отбраната с хоризонт 2032 г. фокусът е да се постигне нов, модерен облик на Българската армия и тук съществена роля има научната общност.

Tемата на Десетата международна научна конференция е „Научните изследвания и инвестициите в технологични иновации - решаващ фактор за отбраната и сигурността“, а докладите в нея са в направленията: „Научните изследвания и иновации в отбраната и сигурността” и „Инвестиции в технологични иновации”.

image
image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка