Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/RUS.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Параход "Българiя" (1879 г. )

Pan.bg 22 окт 2011 | 09:44 views (4515) commentaries(0)
image" alt="img" /> Параход "Българiя" (1879 г. )

В-к "Целокупна България", Търново 26 юни 1879 г., година I, бр. 3

"Завчера, между Руссе и Гюргево почна да работи новый параходъ "Българiя". Той е по-бързъ отъ параходъ, който работеше до сега и цъната на мъстата му е по-умърена. На първи класъ франга 1 половина, на вторый 1. Всъкой пътникъ има право да принесе безплатно 20 оки багажъ."

Кораби "България"
(в памет на Георги Калинов)
Морски вестник, брой 7/2002 г., Иван Алексиев

"На 14 юни 1879 г. във вестник "Българин" се появява следното кратко съобщение: Тези дни ще пристигне в Русе новий местен параход "България", който ще работи между Русе и Гюргево, като ще носи българското знаме. Притежателят на този параход е Г. Смилов, познат български търговец в Гюргево. Това е единственото сведение за вероятно първия кораб с името "България". То не се среща дори и в новата книга "Българско дунавско корабоплаване. Поява, развитие, проблеми и перспективи" от доц. д-р Васил Дойков (изд. 2002 г.) и очевидно е останало неизвестно за морските историци. Иска ми се да вярвам, че през юни 1879 г. този параход наистина е почнал редовно плаване между Русе и Гюргево. С това той би бил и първият параход с българско знаме (както е известно, военноморските флагове на първите български военни кораби са вдигнати на 31 юли с.г.).
Засега съобщението за Смиловия параход "България" е само податка, която изисква допълнителна проверка и потвърждение.


Бележки: Според съобщението във в-к "Целокупна България" от 26 юни 1879 г. параходът "Българiя" наистина е почнал редовно плаване между Русе и Гюргево. Точната дата на първото му плаване е трудно да бъде установена, защото съобщението във в-к "Целокупна България" е препечатано от в-к "Българин". При всички положения обаче то е било преди "завчера" 24 юни 1879 г.

На илюстрацията горе - изглед от Русе по време на Руско-турската война 1877-1878 г.

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка